Datum objave: 25. Svibanj 2021

DOBRE VIJESTI IZ TROKUTA / Trećina mladih koji su završili NEET akademiju već je pronašla posao, a bit će toga još

Diana Ferić
Diana Ferić

Inkubator za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut Šibenik  prošle zime pokrenuo je  NEET AKADEMIJU u suradnji sa partnerima FINA, Fores d.o.o., IN2 d.o.o., LibuSoft d.o.o. i Veleučilištem u Šibeniku i upisao prvu grupu polaznika za IT zanimanje poslovni analitičar, a danas je njih 30 posto našlo posao u IT industriji. Akademija je namijenjena pripadnicima NEET skupine – mladim nezaposlenim osobama koje nisu u sustavu obrazovanja, ali i onima koji su zaposleni na neadekvatnim poslovima i žele promjenu u karijeri.

„Drago nam je kako se već prva naša NEET Akademija pokazala uspješnom jer prije samog kraja već možemo reći da se 30 posto polaznika zaposlilo u IT industriji. U razgovoru smo s ostalim partnerima ovog projekta i sigurni smo kako će se zaposliti još polaznika ove akademije. Jako smo zadovoljni što smo uspjeli osigurati mladima prekvalifikaciju u IT zanimanje u suradnji s našim partnerima i odličnim predavačima poput Ivanke Zadro, mentora Branke Lasić iz Foresa, Želimira Mikulića sa Veleučilišta u Šibeniku. Svi polaznici naše akademije su sjajne mlade osobe većinom sa područja šibensko-kninske županije koje su sada prekvalificirane za IT zanimanje, dok su se neki i zaposlili," ističe Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

 

Kruno Paić, jedan od polaznika Trokut NEET Akademije te ujedno jedan od novih zaposlenika IN2 grupe kaže kako je NEET Akademija dala jako dobre temelje za početak prakse u firmi.

"Predavači su bili stručni te je raspodjela teorije i praktičnih zadataka bila u odličnom omjeru. Posebno bih pohvalio gospođu Ivanku Zadro koja nam je u kratko vrijeme prenijela osnove termine koje se koriste u IT-u koji su nam pomogli u komunikaciji s mentorom i drugim kolegama na praksi. Praksa kao praksa je bila odlično isplanirana od strane IN2, polako su nas uvodili u posao te u skladu s našim mogućnostima, povećavali razinu odgovornosti i količinu nove materije. Ako se ova akademija ponovi, svakako preporučujem svim zainteresiranim da se prijave", ističe Kruno.

Važnost Trokut NEET Akademije i mogućnosti koje joj je pružila, najbolje je opisala Marija Bažant:

„Rad u IT sektoru mi je oduvijek bio san, koji je sada postao stvaran. Tijekom akademije dobila sam okvirnu sliku što je razvoj i implementacija softverskih rješenja te sam stečena znanja mogla primijeniti kroz stručnu praksu u zagrebačkoj firmi, IN2 grupi. Par dana pred kraj stručne prakse ponudili su mi ugovor koji sam bez puno razmišljanja prihvatila, te sam tako i ja postala stanarka Trokuta. Rad u modernom okruženju kao što je Trokut, može biti samo motivirajući za rad, jer si okružen uspješnim mladim ljudima čije priče te mogu samo potaknuti za konstantno učenje i usavršavanje.“

Marija smatra kako je najveća prednost rada za IN2 grupu je mogućnost napredovanja. IN2 grupa je savršeno mjesto za profesionalni rast i razvoj mladih ljudi. NEET akademija je nadmašila moja očekivanja i otvorila mi novi put u poslovni svijet. 

Tako razmišlja i polaznica Trokut NEET Akademije Marta Valović koja kaže kako su predavanja i seminari u sklopu NEET Akademije omogućili predznanje o poslovnim procesima te programima koje IT firme, u kojima smo odrađivali praksu, stalno razvijaju. 

„Posebno bih zahvalila svim partnerima koji su bili dijelom ove priče i omogućili da se mladi prekvalificiraju i zaposle u IT industriji. Šibenik se pokazao kao mjesto koje ima mlade s puno potencijala, a na nama i našim partnerima je zadatak da ih dodatno potaknemo da zakorače u svijet IT-a. Dalje nam je planu svakako sljedeća Trokut NEET Akademija koja će se ovaj puta baviti prekvalifikacijom za zanimanje junior programera. Ubrzo ćemo objaviti i prijave za novu Akademiju te bih svim zainteresirani preporučila da nas i dalje prate na našim društvenim mrežama gdje objavljujemo sve novosti“, zaključuje direktorica Trokuta Diana Mudrinić.

Za sve polaznike edukacija je bila besplatna, dok je cijeli program prekvalifikacije trajao 6 mjeseci. 

Za vrijeme Trokut NEET Akademije, a u skladu s važećom politikom HZZ-a za polaznike koji ispunjavaju potrebne uvjete i vode u evidenciji nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, stručna praksa je bila financirana kroz mjere aktivne politike zapošljavanja. Za polaznike je to značilo da im je bila osigurana mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće, a putne troškove pokriva HZZ.

Iz kategorije: Vijesti