Datum objave: 25. Svibanj 2021

OVO JE GENIJALNO / Dvije Šibenčanke, prijateljice iz školskih klupa pokreću u Šibeniku prvi ljetni matematički kamp u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

 Prvi ljetni matematički kamp  u Hrvatskoj, Math Magic kamp namijenjen djeci  od 6 do 10 godina koji će se u srpnju održati u Šibeniku. pokrenule su dvije poduzetne mlade Šibenčanke , prijateljice iz školskih klupa -  Antica Filipović Grčić i Sarah Vuković. One su  prije dvije godine pokrenule Malac Genijalac, međunarodnu školu za intelektualni razvoj djece. Najprije ju je Vuković pokrenula samostalno u Šibeniku odakle su obje rodom, a potom su je zajedno pokrenule i u Zagrebu, piše Poslovni.hr.

Najnovijom inicijativom o matematičkom kampu odlučile su, kažu, djeci približiti matematiku na zabavan i lak način uz veselu atmosferu i avanturu, tim više što je Vuković profesorica matematike, a Filipović Grčić sveučilišna specijalistica ekonomije koja se intenzivno bavi proučavanjem dječje psihologije.

Ispričale su nam detaljnije kako su došle do ideje i kakav je koncept kampa koji djeci nudi učenje matematike na zabavan način kroz praktične primjere iz života, pokuse i projekte.

“U vrijeme prvog lockdowna zbog pandemije Sarah je s obitelji boravila u izoliranoj kući u malom mjestu pokraj Šibenika, a Antica je zapela u Kazahstanu.

U tom periodu konstantno smo bile na vezi jer smo na daljinu trebale ‘hendlati’ poslovanje škole. Postavljanje na noge online nastave i privikavanje na novonastalu situaciju svima je bilo teško i iscrpljujuće, ali nakon nekog vremena situacija se ustabilila i već smo se naviknuli na novo normalno.

Upravo uz te zajedničke kave na daljinu nas dvije smo osmislile nekoliko projekata, među njima i Math Magic kamp, iniciran razmišljanjima o djeci i učenju matematike u doba korone za vrijeme online nastave, zbog čega će mnogo njih neminovno imati rupe u znanju”, pojašnjavaju idejne začetnice.

Kako tvrde, ovo je jedini takav kamp koji izlazi iz okvira standarda kod organizacije dječjih kampova u kontekstu samog smještaja, s obzirom na to da se održava u luksuznom resortu Solaris, točnije u dječjem kampu Andrija s 4 zvjezdice koji je u potpunosti prilagođen djeci. Kamp će trajati deset dana, od 2. do 11. srpnja.

Maksimalni kapacitet je 40 djece, točnije po 10 za svaki razred radi individualnog pristupa svakom učeniku. Prijave su otvorene do 15. lipnja, odnosno do popunjavanja mjesta.

Djeca će u kampu svaki dan u jutarnjim satima imati školu matematike u trajanju od četiri školska vezana sata, uz pauze za odmor između svakog sata po 10 minuta. Usto će imati i dva školska sata abakusa svaki dan u popodnevnim satima.

“Ovaj program služi za upoznavanje s novom vještinom kojom djeca razvijaju svoje kognitivne sposobnosti. Djeci koja su već polaznici Malca Genijalca ovaj program omogućit će dodatno vježbanje i usavršavanje naučenog gradiva, a moći će se okušati i u ulozi nastavnika.

Ostalo vrijeme je rezervirano za razne zabavne aktivnosti pod vodstvom stručnog tima. Svaki razred ima svoju učiteljicu koja je zaposlenica u školi Malac Genijalac te je zvanja iz područja obrazovanja.

Uz učiteljice kamp ima i svoju psihologinju koja je također zaposlenica škole Malac Genijalac, turističkog vodiča za djecu, animatore koji su zaposlenici hotela Andrija, noćnog čuvara, te nas dvije u ulozi voditeljica kampa”, navode Filipović Grčić i Vuković.

Škola Malac Genijalac namijenjena je razvoju dječjeg mozga, odnosno kognitivnih sposobnosti i intelektualnih vještina. Riječ je o konceptu koji se u svijetu, pa i u Hrvatskoj, već šest godina širi kroz franšizno poslovanje, a danas u 15 zemalja broji preko 200 škola i više od 35.000 korisnika.

U školi se provode programi kojima se između ostalog razvija i niz vještina kao što su pažnja, fotografsko pamćenje, logičko zaključivanje, analitičko razmišljanje, vizualizacija, mašta, kreativnost, samopouzdanje…

“Rezultati naših polaznika su odlični, možemo se pohvaliti s osvojenim medaljama na europskim i svjetskim natjecanjima. Povratne informacije su fenomenalne. Sad već roditelji dobivaju preporuke od učitelja iz redovne škole da upišu djecu u Malac jer su rezultati vidljivi u redovnoj nastavi.

Preporuke stižu i iz udruga koje se bave neurofeedbackom. Prosječno kroz jednu školu godišnje prođe stotinjak novih polaznika. Trenutno škola postoji u 11 gradova Lijepe naše, a uskoro se otvaraju i nove škole”, kažu Filipović Grčić i Vuković.

Niz projekata

Veseli ih što se u Hrvatskoj otvara sve više novih obrazovnih centara u kojima se provode programi iz STEM područja – robotika, kodiranje, škole stranih jezika, laboratorijske vježbe – koji omogućavaju raznovrsnu ponudu djeci koja se tako mogu okušati u različitim sferama i odabrati što je za njih najbolje.

Ističu kako ih obje kod novih ideja i ciljeva vode ambicioznost, entuzijazam, energija i jasna strategija pa je tako, kako nam najavljuju, u planu otvaranje nove škole.

“Ova godina je bila teška za cijeli svijet, a mi kad pogledamo unazad vidimo nekoliko izrealiziranih projekata, što je zaista veliki uspjeh. Već sad imamo mnogo novih ideja i vjerujemo da je ovo samo početak”, zaključuju Antica Filipović Grčić i Sarah Vuković za Poslovni.hr.

Iz kategorije: Vijesti