Datum objave: 26. Svibanj 2021

DANIJEL MILETA :Uvijek me puno toga zanimalo pa sam u prvom dijelu svog radnog vijeka pohađao preko pedeset seminara i tečajeva za usavršavanje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika i kandidat za tu funkciji i na nedjeljnim izborima sigurno je prvi operativac Šibenika kada je riječ o velikim investicijskim projektima u protekla dva mandata - od plaže Rezalište, izgradnje prometnih čvorova, raskrižja i prometnica, izgradnje podzemne garaže i uređenja Poljane te sigurno najvećeg investicijskog zahvata u novijom povijesti šibenika - Aglomeracije odnosno izgradnje složenog sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na velikom dijelu administrativnog području Grada Šibenika za koji je, u ime Grada, koordinator. U tjednu pred 2. krug lokalnih izbora mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika i kandidat koalicije HDZ-HSLS za zamjenika u novom mandatu nam je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za njegovo dosadašnje iskustvo vođenja Šibenika, ali i njegove stručne kompetencije:

Očekujete li pobjedu na lokalnim izborima u nedjelju?

Da, prvenstveno s obzirom na rezultate iz prvog kruga.

To bi bio vaš treći osvojeni mandat kao zamjenika gradonačelnika. Jeste li se tome nadali kad ste prije osam godina po prvi put postali zamjenik?

Tad nisam razmišljao o slijedu mandata već o poslu koji sam preuzeo, da ga napravim najbolje što znam.

I? Jeste li zadovoljni obavljenim poslom?

Osobno jesam, iako uvijek može bolje. Savršenstvo je put, a ne odredište. Bitno je što misle građani Šibenika, a po svemu sudeći misle pozitivno, mada nikad neće biti svi zadovoljni. Posao mi je takav da gledam širi društveni interes, a ne pojedinačni. Mnogi to ne mogu shvatiti pa budu nezadovoljni.

 

Ako ponovo pobijedite na izborima, hoćete li u svom radu nešto promijeniti?

Ja kontinuirano učim i stječem nova iskustva te sukladno tome mijenjam sebe i svoje postupke u novonastalim situacijama. Vjerujem nabolje.

Imate bogato poslovno iskustvo?

Moglo bi se tako kazati. Radio sam u Hrvatskom telekomu kao specijalist za telekomunikacije i pokretne mreže i kao suradnik za strategiju mreže i poslovni plan. U Končar INEMu sam bio rukovoditelj organizacijske jedinice koja je proizvodila prva hrvatska prijenosna računala. Zatim direktor Gradskog parkinga, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i viši savjetnik za područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Razvojnoj agenciji.

Završili ste Gimnaziju u Šibeniku?

Da, prirodoslovno-matematički smjer. Onda se još nije zvala Gimnazija Antuna Vrančića. Nakon nje sam otišao na Sveučilište u Zagrebu gdje sam na Fakultetu elektrotehnike i računarstva diplomirao i magistrirao, te upisao još jedan znanstveni magisterij na Ekonomskom fakultetu.

Čemu dva znanstvena magisterija?

Zato jer me zanimao, i još uvijek zanima, širok spektar područja stručnog i poslovnog djelovanja. Htio sam biti polivalentan. Zbog toga sam u prvom dijelu svog radnog vijeka pohađao preko pedeset usavršavanja putem seminara i tečajeva iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, računovodstva, financija i kontrolinga, prodaje i marketinga, projektnog menadžmenta, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i energetike.

Koristite ta znanja na sadašnjem radnom mjestu?

Itekako. Ovako imam izvrstan pregled situacije kad se planiraju ili realiziraju veliki projekti. Mogu sagledati širu sliku te bolje i brže odlučivati.

Na Veleučilištu u Šibeniku imate zvanje višeg predavača?

Već petnaest godina na Veleučilištu predajem tri kolegija: Elektroničko poslovanje, Informacijske sustave u cestovnom prometu i Osnove elektrotehnike i elektronike. Također sam zadnjih devet godina stalni sudski vještak za telekomunikacije pri Županijskom sudu.

Jedno vrijeme ste bili aktivni na burzi dionica i u investicijskim fondovima?

Davno je to bilo, mada i sada imam neke udjele. Tržište je bilo u začetku i meni vrlo interesantno, a imao sam i više vremena, pa sam, čak, položio brokerski ispit.

Dobro se snalazite s medijima? Ne osjećate pritisak? Osobito u doba inflacije komentara na društvenim mrežama.

S godinama sam navikao i u tom području se educirao. Uz diplomu Londonske škole odnosa s javnošću stekao sam i hrvatsku 'licencu' za glasnogovornika. Sjećam se kad sam prije petnaest godina, kao direktor Gradskog parkinga, poslao prvo priopćenje za javnost. Tad me nazvala jedna ondašnja, a i sadašnja, glavna urednica lokalnog medija i pitala – što je, sad, ovo? Naime, tad je jedino MUP slao priopćenja, nije bilo uobičajeno.

Jeste li pomislili na to da promijenite radno mjesto?

Nisam. Više ste vi mediji o tome razmišljali, odnosno pisali. Obožavam ovaj posao i ovaj grad. U potpunosti me ispunjavaju i ja im to, sa zahvalnošću, vraćam.

Niste razmišljali o tome da, konkretno, budete novi gradonačelnik ili župan?

Ne. Željko Burić je odličan gradonačelnik i mi smo super tim.

Iz kategorije: Vijesti