Datum objave: 09. Lipanj 2021

IRIS UKIĆ KOTARAC:Da se mjerama POS -a stimuliralo naseljavanje u prigradskim naseljima onda bi danas bilo djece u Vrpolju i trebala bi nova školska zgrada!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Škola u Vrpolju koja je oštećena u jučerašnjem potresu  sada je tema u svim medijima iako, ali  bilo čudo da taj 80 godina star objekt u potrecu čiji je epicentar bio u blizini ostao netaknut. Sve vrijeme gradska vlast ignorira činjenicu da djeca pohađaju nastavu u toj derutnoj zgradi. Gradonačelnik  Željko Burić jučer je, prilikom obilaska, škole ustvrdio da nema smisla graditi novu školsku zgradu u takvim mjestima  jer nema dovoljno djece. No svi ne misle tako.

Na  svog Facebook profilu Petar Baranović je podsjetio da je gradska vlast SDP -a i partnera u kojoj je on bio svojim nasljednicima ostavio lokacijsku dozvolu s dopusnicom Ministarstva prosvjete i idejni projekt za gradnju nove školske zgrade.
 
"Kada sam u kampanji upozoravao da je potrebno graditi novu školu, od aktualnog majstora parade doživio sam samo izljeve bahatosti, pokusaj obmane u sučeljavanju( jer sam lokacijsku dozvolu s dopusnicom Ministarstva i idejnim projektom ostavio na stolu 2013) i ignoriranje problema! Da stvar bude tragičnija, ni šibenski novinari od tad, pa do danas, nemaju hrabrosti prozvati čovjeka, koji se ignorantski ponaša prema sigurnosti vrpoljačke, borajske i dice perkovačkog kraja! Njihovi roditelji, koji su mu hrlili dati potporu, neka jutros pogledaju svojoj dici u oči...a za mene su ta, i škola u Ražinama, i dalje motivi da se bavim politikom! I ne odustanem...", napisao je Baranović
 
Uvjeti u kojima djeca iz Vrpolja pohađaju nastavu potresli su i Iris Ukić Kotarac, podžupanicu Šibensko - kninske županije koja tvrdi da Vrpolje treba novu školu i da se drukčijom demografskom politikom moglo postići to da i na tom području ima dovoljno djece. 
 
 
"Više od napuknutih zidova prastarih škola, potreslo me svjedočanstvo jednog čovjeka koji živi u Vrpolju i koji se godinama bori za "novu" školu. Gospodin Plenča skoro u suzama, vidno ogorčen obratio se gradonačelniku Buriću i njegovoj pročelnici Mirjani Žurić tražeći da se barem dio djece iz drugih škola premjesti u Vrpolje.Vrpolje treba novu školu! Otac tog  gospodina gradio je staru školu, u nju je išao i gospodin Plenča a sada i njegova djeca međutim nove generacije, po određenim uvjetima. teško da će imati novu zgradu. Po mišljenju gradonačelnika, gradnja nove škole ne isplati se graditi  radi malog  broja đaka. S druge strane, stara se prema kazivanju ovog čovjeka koji cijeli život živi u Vrpolju, ne isplati obnavljati jer u zgradi nema dovoljno armature koja bi mogla izdržati novi potres", kaže Iris Ukić Kotarac. Ona smatra da  je to još jedna dokaz demografskog sloma u Županiji i potrebe provedbe drukčiji demografskih mjera.
 
 "Točno je da u ovom trenutku nema dovoljno djece za novu školu.Točno je i to da već postoji mreža škola i da se ona ne može po sadašnjim pravilima mijenjati. Učenike nije moguće seljakati "tamo -vamo" odnosno iz škole u školu , ali je netočno da se ne može bolje! Umjesto centralizacije radimo "periferizaciju" škola, naseljavanjem ljudi u prigradska naselja i sela.  Obitelji treba dovedite u prigradska naselja.Da je kojim slučajem grad Šibenik organizirao POS, odnosno da se država za to pobrinula tako da je dala svoje parcele, a to je sve naša zemlja odnosno da se problem riješio tako da su se kupovale parcele i primjerice gradili manji objekti odnosno da se subvencionirala gradnja kuća, u ovom prigradskom naselju, umjesto na Biocima imali bismo 311 novih stanara dakle postojećih i potencijalnih obitelji pa bi bilo i djece za školu.Potresena sam ne zbog potresa već činjenice da rješenja postoje i da su nam nadohvat ruke", ističe Iris Ukić Kotarac.
 
Učenici OŠ Vrpolje nastavu će do kraja ove školske godine pohađati on line, a što će se dogoditi sljedeće školske godine. Vratit će se u 80 godina staru zgradu uz utjehu da joj u potresu nije poremećena statika!
Iz kategorije: Vijesti