Datum objave: 01. Srpanj 2021

USKOK POTVRDIO / Ravnatelj HRT -a uhićen zbog sumnje da je posredovao u podmićivanju Bandića, a zauzvrat dobio stan u Radićevoj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 74 i 60 godinu i to zbog sumnje da je 74-godišnjak počinio kazneno djelo Davanja mita za trgovanje utjecajem odnosno da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo Trgovanja utjecajem. Sumnja se da se prvoosumnjičeni 74-godišnjak, kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim 60-godišnjakom dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaja posredovati prema sada pokojnom gradonačelniku, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je 60-godišnjak svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za financiranje projekata trgovačkih društava 74-godišnjaka.

Za sve navedeno 74-godišnjak je  60-godišnjaka i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio. Sukladno navedenom dogovoru 60-godišnjak se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks.

Za navedeno posredovanje, 74-godišnjak je putem 60-godišnjaka sada pokojnom gradonačelniku predao 50.000,00 eura, a sada pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom jednog rukovoditelja nadležnog tijela Grada Zagreba, zatražio od drugog nadležnog rukovoditelja tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima društava 74-godišnjaka bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

Na temelju izdanih isprava  trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano uz drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama, 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupnjom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000,00 kuna. Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog.Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od ožujka 2020. godine do 29. lipnja 2021. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Afera Advent

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 51- i 45-godišnjim hrvatskim državljanima te 73-godišnjom hrvatskom državljankom i to zbog sumnje da su 51- i 45-godišnjak počinili kazneno djelo Davanja mita, a 73-godišnjakinja kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, u razdoblju od 2016. do 2020. godine u Zagrebu, sada pokojni  gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51- i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati na način da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti.S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao 73-godišnjakinji, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba sukladno traženjima 51- i 45-godišnjaka čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Nadalje je 73-godišnjakinja poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi Povjerenstva donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima 51- i 45-godišnjaka dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine.Na opisani način je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821,82 kuna, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51- i 45- godišnjak.Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

 Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Iz kategorije: Vijesti