Datum objave: 21. Srpanj 2021

ZANIMLJIVO I INTRIGANTNO ŠTIVO / Legendarni Rahim Ademi objavljuje uskoro svoje ratne dnevnike, a posebno je zanimljiva priča o oslobađanju Knina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Čuveni general Hrvatske vojske i legenda obrane Šibenika 1991. godine  Rahim Ademi objavljuje svoje ratne dnevnike u knjizi koja će uskoro izaći iz tiska u izdanju Večernjeg lista pod nazivom "Samo istina". Urednik Žarko Ivković u uvodniku kaže da se radi o nevjerojatno zanimljivom i intrigantnom štivu. Za desetak dana potražite knjigu na svim kioscima.

Jedan od najintrigantnijih dijelova ove knjige svakako je poglavlje o oslobađanju Knina. Uoči te operacije, piše general, postojao je sukob koncepcija oslobađanja okupiranih područja – jednu koncepciju imao je Glavni stožer Hrvatske vojske, a drugu Ministarstvo obrane na čijem je čelu bio Gojko Šušak. Glavni stožer inzistirao je da se Knin oslobodi pravcima kojima su ga u Drugom svjetskom ratu oslobađali partizani, a Šušak je podržavao plan da se hrvatske elitne postrojbe u Knin spuste preko Dinare i Crvene zemlje, vojnog poligona nekadašnje JNA u zaleđu Zvonimirova grada. Bio je to najteži smjer, ali je za neprijatelja bio potpuno iznenađenje. Plan se pokazao toliko dobrim da je 7. gardijska brigada hrvatsku zastavu podigla na kninsku tvrđavu već drugi dan oslobodilačke operacije. O toj originalnoj ideji general Ademi piše kao o svom patentu te otkriva kako je plan izradio na zahtjev ministra Šuška, a da ga je predsjednik Tuđman odobrio i prije poznatog brijunskog sastanka sa zapovjednicima postrojbi. Otkriva također da je noć uoči početka operacije iz Glavnog stožera HV-a stigla direktiva da napad na Knin ne ide preko Dinare, nego preko Strmice. Ocijenivši da bi to bilo slanje vojske u smrt i da bi se borbe za Knin vodile mjesecima, Gotovina i Ademi direktivu su zanemarili. Uslijedio je Blitzkrieg s domino-efektom: kad je pao Knin, počelo je padati i sve ostalo.

                    

Iz kategorije: Vijesti