Datum objave: 21. Srpanj 2021

SUPERTOONE / Međunarodni festival animacije i stripa oživio šibenski đardin ujutro i uvečer

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon koje se održava od 19. srpnja u Šibeniku oživjelo je šibenski đardin.

Na toj novoj festivalskoj lokaciji organiziran je sajam stripova, jutarnji razgovori s 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, kao i filmskim žirijem, te večernji razgovori s više od 20 gostiju strip autora i žirijem strip natjecanja.

 Tijekom pet dana trajanja tog festivala u pet natjecateljskih kategorija prikazat će se 150 filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog kratkog metra u ljetnim kinima na Maloj loži, Gorici i u Đardinu.

Prvo izdanje koje uključuje i natjecanje stripa, i to u kategorijama strip album i strip časopis, donosi 25 stripova koji će biti izloženi za posjetitelje u Galeriji Sv. Krševan.

Prikazat će se, među ostalim, filmovi "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, "Pustolovine Glorije Scott Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma, "The Raft" Marka Meštrovića, "Comeback" Vladimira Leschiova, "The Stork" Lucije Mrzljak, "Lamour en plan" Claire Sichez, "Vadim on a Walk" Sashe Svirskog, "Anna, Cat-and-Mouse" Varye Yakovleve, "The Hangman at Home" Michelle Kranot i Urija Kranota, "Listen Papa!" Tatiane i Olge Poliektove, "Love in the Time of Tourism" Vessele Dantcheve.

Natjecanja animiranih filmova žirirat će Alexis Hunot, Lucija Bužančić i Žarko Ivanov (kategorije kratkog filma Grandtoon i studentskog filma Studentoon) te Milivoj PopovićValéntin Gregoire i Vladimir Sokačić (kategorije glazbenih spotova Supertune i namjenskih filmova Supercomm).

Krešimir Zimonić, Igor Hofbauer i Jurica Starešinčić ocjenjivat će stripove u konkurenciji.

U suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba u Muzeju grada Šibenika postavljena je  izložba "Moving Pictures: To be continued...", koja predstavlja radove devet domaćih umjetnika koji rade i u mediju animiranog filma i u mediju stripa.

To su Magda Dulčić, Marko Dješka, Matija Pisačić, Krešimir Zimonić, Simon Bogojević Narath, Danijel Žeželj, Dubravko Mataković, Irena Jukić Pranjić i Marko Meštrović.

U Galeriji Matija posjetitelji imaju priliku razgledati meta-izložbu "Egostripovi i druga putovanja", koja se referira na zagrebačku izložbu radova animatora Božidara Trkulje "Vrijeme srca" i donosi stripove Simona Bogojevića Naratha i Marka Dješke.

Iz kategorije: Vijesti