Datum objave: 28. Srpanj 2021

AKTUALAC / Zašto gradonačelnika Burića ne zabrinjavaju golf tereni na Prukljani, zašto se kasni s aktivnostima oko Batižela, i još puno pitanja ...

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko se dogodi da predstavnici izvršne gradske vlasti daju, premda i djelomično pravo oporbenim vijećnicima, a to je danas napravio dogradonačelnik Danijel Mileta odgovarajući na vijećničko pitanje Maria Kovača ( Domovinski pokret" vezano za sporost provođenja Akcijskog plana za Batižele.

Kovač je, citirajući što je na sjednici Gradskog vijeća utvrđeno prije 9 mjeseci, ustvrdio kako puno toga nije još provedeno i zanimalo ga je zašto je to tako. 
" Planirano je osnivanje Koordinacijskog tijela kojeg još uvijek nema. Nabrojana su sva stručna radna mjesta u tvrtki Batižele koja još nema niti direktora. Nedavno ste rekli da će radovi početi za dvije i pol godine, a ne zna se još ni tko će biti investitor ni što će tamo graditi.  Cijeli je taj projekt u izmaglici", ocijenio je Kovač.
Dogradonačelnik Mileta je  odgovorio: "Moglo bi se reći da ste dijelom u pravu. Možda je sve moglo biti brže, ali moglo je i sporije.  Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, jedinstvenom na cijelom Mediteranu. Gradska uprava to ne može sama iznijeti jer za to nismo kapacitirani. Trebaju nam stručnjaci, a oni koštaju. Tražimo prave ljude. Sve ide sporije jer smo oprezni".
 
Mario Kovač je danas pitao i zbog čega na internetskoj stranici Grada Šibenika, što je propisano, nema od 2017. godine registra i ugovora potpisanih u javnoj nabavi, a hvale se transparentnošću.
Slobodan Tolić, pročelnik za financije je kazao kako to objavljuju u elektroničkom registru javne nabave i kako nemaju obvezu to raditi i na drugi način kad su dokumenti već javno dostupni, ali da će se potruditi i sve staviti i na gradsku stranicu. 
Tonči Restović je upitao gradonačelnika hoće li konačno u trećem mandatu napraviti nešto da građani Podsolarskog i Brodarice ne trpe smrad zbog središnjeg pročistača u sustavu odvodnje.
 
"Vi biste trebali znati da je još prije tri godine "Vodovod i odvodnja" dobio oko 80 milijuna da bi se to riješilo. Proveli su i natječaj i izabrali izvođača, ali  se taj slučaj javne nabave našao red Upravnim sudom koji je poništio  natječaj i sada mora biti proveden novi", tako da se sve to jako odužilo", kazao je Burić.
 
Zanimljiv je bio odgovor gradonačelnika Burića  i na pitanje vijećnika s NL Stipe Petrine Rikarda Marenzija o tome kakva je njegov stav prema projektu gradnje golf igrališta na Prukljanu i hoće li grad Šibenik tražiti da se izradi neovisna, jedinstvena studija utjecaja na okoliš tih zahvata,a ne da se to prepusti investitoru.
" Gradit će se golf-tereni, hoteli , turističke  vile, te nautičke luke i pristaništa na Prukljanu. Investitor je dobio koncesiju na 50 godina i to na području zaštićenog krajobraza, na vrlo osjetljivoj lokaciji.  Koji je  je to zamračenje uma kada se  netko tome veseli,a zna se što to sve donosi. Golf tereni protezat će se na 136 hektara. Poznato je da  za jedan hektar, za zalijevanje treba  od 6 000 do 8 000 kubika vode. To je  1,3 milijuna kubika vode godišnje, jedna trećina ukupne potrošnje Šibenika.  To šibenski Vodovod neće moći isporučivati, znači kopat će se  podzemlje za zahvaćanje vode što je neprihvatljivo.  Tu je i problem umjetnog gnojiva i ostalih kemikalija koje zahtjeva održavanje golf terena . Koristit će ih se godišnje najmanje 120 tona. Zbog svega toga potrebna je jedinstvena studija utjecaja na okoliš koja će obuhvatiti područje od Prukljana do izlaza iz kanala svetog Ante. Povećat će se i pomorski promet koji, to je dokazano, negativno utječe na uzgoj dagnji u šibenskom zaljevu. Pokažite da vam je stalo do građana i našeg zdravlja,a ne do klanjanja kapitalu i  tražite izradu te studije", apelirao je Marenzi.
Gradonačelnika Burića, ti, inače već poznati podatci o štetnosti golf terena, nisu nimalo uznemirili. "Ja o tome ništa ne znam. Osim toga, tražite od mene da reagiram na nešto što nema veze s gradskom vlašću. Odluku je donijela vlada. Znači mi bismo se trebali očitovati o nečemu  o čemu nas nitko ne pita. Vi imate svoje vijećnike u Županijskoj skupštini pa tamo postavite to pitanje. To je područje Grada Skradina pa tražite to od njih.Spominjete zamračene umove. Poznato je koliko u Europi ima golf terena i koliko su im oni bitni. Pa nije vrag da su tamo svi zamračenog uma", ustvrdio je Burić. 
 
Vijećnicu HDZ -a Branku Badžim zanimalo je koje je projekte Grad Šibenik pripremio za natječaje Fonda za oporavak na što joj je opširno odgovorio Petar Mišura, pročelnik  Odjela za gospodarstvo i EU fondove kazavši da im je prioritet školstvo i stvaranje uvjeta da sve osnovne škole u Šibeniku rade samo u jednoj smjeni. 
 
Vijećnika SDP - a Ivana Rajića zanimalo je zašto je gradonačelnik dopustio da knjigovodstvo tvrtke Podi vodi tvrtka vijećnice u aktualnom mandatu GV -a Ivana Vudrag  koja je bila zaposlenica te tvrtke. " TO je pogodovanje i izrugivanje s ostalim knjigovodstvenim centrima u Šibeniku. Mislim da je to  nemoralno i nepošteno i da bi vijećnica Vudrag trebala dati ostavku", kazao je. 
 
Vijećnik suverenista Nenad Samardžija   pitao je hoće li i tvrđava svetog Nikole biti u ingerenciji Tvrđave kulture, a zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta je kazao da je i on pročitao tu izjavu župana Marka  Jelića i da će se o tome razgovarati. 
Vijećnik Dunkić je pitao za školu u Perkoviću koja je oštećena u potresu i dobio odgovor da statika nije poremećena i da će djeca imati nastavu u njoj, ali da se planira izgradnja nove škole za djecu iz Vrpolja i Perkovića. 
Branko Kronja je  upozorio da petlja u Rokićima nije dobro izvedena i da ima neke crne točke, a gradonačelnik Burić  mu je odgovorio kako je njome prošao bezbroj puta i da ništa nije primijetio. 
Vijećnik  Nenad  Renje  (HS) je predložio da se osnuje radno tijelo pri Gradskom vijeću za branitelje,  Ivan Slavica s liste SDP -a i Nove ljevice  je  negodovao zbog prometnih znakova na Brodarici koji su prekriveni vrećama za smeće jer se ne uklapaju u važeću regulaciju prometa, a  Marko Petković (NL Stipe Petrina) je predložio da se  novac od poreza na nekretnine ulaže u naseljima u kojima je naplaćen. 
Iz kategorije: Vijesti