Datum objave: 30. Srpanj 2021

NOVA PRAVILA / Tko želi čitati elektroničke medije mora se registrirati, a čitatelji će za govor mržnje, uvrede, rasizam i poticanje nasilja u svojim komentarima osobno odgovarati i plaćati drakonske novčane kazne.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Odgovornost za javnu riječ u Hrvatskoj više neće snositi samo mediji nego i čitatelji koji će osobno odgovarati i plaćati drakonske novčane kazne za svoje komentare koji sadrže govor mržnje, rasističke stavove, potiču nasilje i ostale „slobode” koje su do sada uživali. Više neće biti ni skrivanja i „pucanja” iz bunkera anonimnosti jer će se čitatelji da bi mogli konzumirati sadržaje u elektroničkim medijima morati registrirati.
Te bitne novosti donosi konačna verzija Zakona o elektroničkim medijima koji je u prvoj verziji za komentare čitatelja teretio i kažnjavao urednike i vlasnike medijskih kuća. U Hrvatskoj dakle pružatelji elektroničkih publikacija ipak neće snositi odgovornost i sankcije za sadržaje koje generiraju čitatelji, a sadrže govor mržnje, potiču na nasilje, šire rasističke ideje i slično nego će za njih odgovarati njihovi stvarni autori.
Vlasnici medija morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje komentatore jer im zakon nalaže da moraju registrirati korisnike te „na jasan i lako uočljiv način upozoriti ih na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredbi".

Iz kategorije: Vijesti