Datum objave: 07. Kolovoz 2021

ICE COFFEE / Dok se Europa kuha na paklenim vrućinama i guši u požarima, u Brazilu žestoki mraz uništava usjeve i plantaže kave. Cijene kave na najvišoj su razini od 1994. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kava, popularni, svima dostupni napitak bez kojeg je mnogima u svijetu, a na poseban način u Hrvatskoj život nezamisliv, mogla bi postati luksuz koji si neće moći svatko priuštiti. Naime u sred ljeta kada se Europa kuha na paklenim vrućinama i guši u požarima iz tropskog Brazila stiže prava „zimska” vijest – jaka i dugotrajna hladnoća koju je izazvao ledeni val s Antarktika u toj zemlji uništava usjeve i plantaže kave. Štete su tako velike da će izazvati uzdrmati globalno tržište kave, a situaciju pogoršava i drastično poskupljenje prekoocenaskog transporta. Sve su svemu brazilski „ice coffee” mogao bi dodatno zagorčati život ljubiteljima gorkog napitka i dovesti do tragične promjene navika pa i pada produktivnosti rada kod velikog dijela svjetske populacije koja ne funkcionira dobro bez kave.
Osim mraza brazilske plantaže kave ugrožava i najveća suša u posljednjih 90 godina. Tamošnji stručnjaci upozoravaju da stablima kave nakon udara mraza i suše za oporavak i povratak u puni rod treba najmanje sedam godina. Zbog svega toga cijene sirove i pržene kave na svjetskim su burzama već udvostručene u odnosu na prošlu godinu. Tsunami poskupljenja kave još nije zahvatio Hrvatsku, ali to ne znači da će biti pošteđena.
Fotografija: Mycchel Legnaghi, AP)

Iz kategorije: Vijesti