Datum objave: 09. Rujan 2021

UREĐENJE OBALE U DOCU / Madlena Dulibić Roša planiranu gradnju penthausa i garaža nazvala nebuloznom i najavila izmjene GUP -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Dolac je dio identiteta grada, dio stare gradske jezgre po kojem se, uz katedralu, Šibenik najčešće prepoznaje i čime magično privlači posjetitelje. Grad Docu ne daje ni približno koliko Dolac njemu. Godinama taj stari gradski kvart poplavljuje kod svake velike kiše, a, unatoč tragediji koja se u jednoj od takvih poplava dogodila, sanacija i rekonstrukcija rive u Docu nikako da postane prioritet gradske vlasti. No, to bi se uskoro moglo promijeniti jer je napokon proširenje i podizanje rive u toj ugroženoj, zapuštenoj četvrti došlo na red, piše Davorka Blažević  na portalu Šibenski.hr

 U drugoj polovini kolovoza održano je javno izlaganje o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana luke Pekovac (kojim je obuhvaćena rekonstrukcija glavne komunikacije u Docu), a 30. kolovoza okončana je i javna rasprava o tom planskom dokumentu koji je isprovocirao burne reakcije, spekulacije i osporavanja. Odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, tijekom rasprave, stiglo je 25 primjedbi, prijedloga, zaključaka.
 
OPTUŽBE GČ-A STARI GRAD
Kao i kod svakog plana kod nas, tako je i ovaj pod sumnjom za pogodovanje privatnim investitorima na štetu domicilnog stanovništva, za što najglasnije optužbe dolaze iz Gradske četvrti Stari grad.
 
Javna rasprava o izmjenama i dopunama DPU-a luke Pekovac (plan je izradila zagrebačka tvrtka APE d.o.o.) pokazala je da su građani, napose Doca, izrazito sumnjičavi prema planiranim intervencijama gradske vlasti u ovom starom, živopisnom dijelu grada. Za očekivati je da će bar dio njihovih primjedbi biti uvršten u konačan prijedlog izmjena DPU-a Pekovac, o kojem će, nakon dobivene suglasnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, odlučiti šibensko Gradsko vijeće.
 
 
Predsjednik GČ-a Stari grad Davor Živković žali se kako već dvije godine traže da se DPU Pekovac (donesen još 2008.) stavi izvan snage jer su, tvrdi, probijeni svi rokovi izrade izmjena i dopuna plana. Živković ističe kako je GČ bio uključen u donošenje DPU-a Pekovac još od 2007., kada je predstavljen.
– Tada smo, većina, mislili – lijep plan, ali za neka buduća vremena, a u međuvremenu su nastupile razne parcijalne aktivnosti kao preduvjeti za ostvarenje takvog plana, ali financirani sredstvima budućih investitora i sredstvima iz europskih fondova. I kreće se u pogodovanje "nepoznatom investitoru" na način da se na atraktivnom mjestu usred kopnenog obuhvata jedina zelena površina želi prenamijeniti u zonu mješovite namjene, kako bi buduća "MEGA lučica" dobila dodatni sadržaj – tri penthausa (!?). Za takav plan nitko nije tražio ni mišljenje ni suglasnost GČ-a Stari grad, javna rasprava je prošla gotovo u tišini. A s tim planom je obuhvaćeno i premještanje dizalice za male brodove, koji su za Dolačane često ne samo način, nego i izvor života. Na zabranu korištenja dizalice na postojećoj lokaciji, a da druga, obećana, nije osigurana, dogodila se pobuna stanara, prikupljeni su potpisi za peticiju kojom se od Grada zahtijeva da se dizalici omogući rad... No, gradska uprava ignorira sve predane zahtjeve grupe građana i Gradske četvrti Stari grad – tvrdi Živković u reagiranju na najnovije izmjene i dopune DPU-a Pekovac.
 
BEZ PRIVEZA ZA DOMAĆE
Njihova glavna primjedba je da se u izmjenama predlaže da Dolac bude luka otvorena za javni promet, županijskoga, a ne lokalnoga, komunalnog značenja. A to znači da nema priveza za brodove Dolačana, tvrde. Dokaz da je to tako za njih je i izbacivanje lukobrana iz plana, a ako nema lukobrana, privez malih brodica je nemoguć zbog udara vjetra i valova. Zato zahtijevaju da luka u Docu bude lokalna, komunalna luka.
 
Ne vjeruju da se riva proširuje, a Mandroč (tradicionalni privezi za brodice domicilnog stanovništva) izmiče dublje u more radi plavljenja Doca, već radi pogodovanja privatnim interesima na štetu "starosjedilaca". Cesta kroz Dolac rekonstruira se, vjeruju mnogi, samo radi potreba stanara buduće zgrade (s garažom) na prostoru bivšeg "Brodoservisa", odnosno ispod škole "Juraj Dalmatinac", kojima treba osigurati pristupnu cestu.
 
Najgore od svega je, ističe Živković, što nema garancije da će se proširenjem rive i izmicanjem Mandroča spriječiti plavljenje Doca. Osim toga, dodaje, ovakve intervencije u moru zahtijevaju vrlo temeljite studije utjecaja na okoliš, ali i dodatna istraživanja kako bi se mogao procijeniti vijek planiranog zahvata. Konačno, posebno im smeta ignoriranje gradske uprave svih njihovih upita, primjedbi, zaključaka.
 
LOKALNO STANOVNIŠTVO SE UVIJEK PITA...!
Pročelnica gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Roša Dulibić, u svom očitovanju na ovako brojne primjedbe, kao prvo ističe da dizalica za brodove nikad nije ni bila u obuhvatu izmjena i dopuna plana, a dokaz tomu je i da je u javnom izlaganju nitko nije ni spomenuo.
 
Jer, "taj sadržaj nije primjeren ni kompatibilan s ostalim sadržajima Doca (stanovanje i ugostiteljstvo). Građani imaju uslugu izvlačenja brodova u neposrednoj blizini, u komunalnoj luci Vrnaža", poručuje pročelnica.
 
Odlučno demantira optužbu da su probiveni svi rokovi za donošenje izmjena plana jer je, kaže, zbog epidemije koronavirusa privremeno zaustavljen postupak izrade planova i odgođena javna rasprava.
 
Tu tvrdnju, pak, žestoko osporava jedna od aktivnijih sudionica rasprave, poduzetnica i stanarka Doca Božena Dulibić.
– Nositelj izrade plana je gradski Odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, u kojem je Madlena Roša Dulibić odgovorna osoba. Ministarstvo je izdalo naputak, nije obustavilo izradu izmjena i dopuna DPU-a Pekovac. A ako jest, kako tvrdi pročelnica, gdje je to objavljeno?! – pita.
 
Dolačani su, kaže, tražili da se DPU Pekovac stavi izvan snage jer je to jedini način da se legalizira zgrada jedriličarskog kluba "Val", koja se trebala izmjestiti blizu plaže Banj, a ne da se rade točkaste izmjene detaljnog plana.
 
– Pa gdje toga ima?! Iz Odjela tvrde da sam ja htjela samo povratak dizalice za izvlačenje brodova, a da se zgrada "Vala" ukloni, čime su navukli neopravdani bijes "valovaca" na mene – žali se Božena. Naprotiv, tvrdi, "zalagala sam se za legalizaciju objekta kako sutra ne bi došao u pitanje".
 
Pročelnica Roša Dulibić odbija pritužbe predstavnika GČ-a Stari grad kako nisu ni o čemu bili informirani.
– Informirani su o svemu što se događalo u postupku izrade plana na nekoliko sastanaka u gradskoj upravi, a obraćali su se na mnoge adrese s istim pitanjima – raznim ministarstvima, inspekcijama, čak i pravobraniteljici za ljudska prava (!) – i dobili pisana očitovanja.
 
RAZLIČITE ŽELJE
– U postupku izrade prostornih planova – ističe pročelnica – uvijek se pita lokalno stanovništvo, pa je tako i u ovom slučaju nakon započinjanja procedure poslana obavijest GČ-u Stari grad, koju su zaprimili 29. svibnja 2018. i nisu imali nikakvih prethodnih zahtjeva. Kao što ste se imali priliku uvjeriti na javnom izlaganju, mišljenja stanovnika su različita, a ponekad i dijametralno suprotna: jedan ne želi nikakvo proširenje rive, drugi želi malo proširenje, a treći 20 metara proširenja i palme; jedan stanovnik želi cestu samo za sebe do svoga stambenog objekta, drugi ima ugostiteljski objekt i želi što više prometa kroz Dolac, a treći želi prometno povezivanje Doca i Crnice; jedan želi parking za sebe i svoje goste u apartmanima, drugi na mjestu postojećeg parkinga želi park i dječje igralište, treći prezentaciju nekadašnje crkve, a četvrti što više štekata... Kako ste zamislili sve to "svakako uzeti u obzir"? – pita nas pročelnica komentirajući našu opasku o nužnosti uvažavanja mišljenja i potreba stanovnika.
 
Posebno joj smetaju vječite optužbe o "pogodovanju privatnim investitorima". Kad netko to tvrdi, kao što je sada slučaj, da je od Grada, navodno, jedan investitor već zatražio 10 vezova u Docu, "trebalo bi", veli, "barem malo tu tvrdnju potkrijepiti, gdje su to navodno, zatražili 10 vezova, koji je to dokument, zahtjev, od koga su zatražili, od Grada, od Županijske lučke uprave, od Županije?", revoltirano će pročelnica.
 
 
STAMBENI OBJEKTI I GARAŽE?
Decidirano navodi da će, nakon nužne sanacije rive u Docu, svi postojeći brodovi biti na komunalnom vezu, a to je, kaže, rečeno i na javnom izlaganju plana. Izbacuje se, međutim, "nautički vez koji je nebulozno stavljen u plan iz 2008. i sedam (7!) pontona, jednako tako nebuloznih, koji bi doveli u Dolac i cijelu uvalu Pekovac (s planiranom ogromnom sportskom lukom), skoro 500 brodova, od toga i značajan dio rado spominjanih megajahti?! Ovaj prijedlog plana to ne dopušta!"
 
– Zamislite tu vizuru Doca, i očuvanje zaštićenih dijelova stare jezgre, kad bi svi ti ljudi krenuli do i od svog broda, promet, pješake... bez da se imalo proširi postojeća cesta koja na nekim mjestima nije ni jednotračna – ističe Roša Dulibić.
 
A što se tiče statusa luke, još 1996. je ministar Željko Lužavac donio naredbu kojom je luka Šibenik županijskog značenja, a komunalni vez u Docu će biti njezin sastavni dio kad Županijska skupština proglasi lučko područje, objasnit će pročelnica.
 
– Netočno je i da će se obala proširiti za 15 metara od Trapule i Domalda do VK-a "Krka", jer je nacrtano minimalno proširenje, a i na javnom izlaganju je – podsjetit će – jednom od sudionika u raspravi jasno rečeno da to ne može biti.
 
Što se, pak, stambenih objekata i garaže tiče, "mogu samo reći da ne znam kako je ikada ta nebuloza mogla biti planirana i to s neizvedivim pristupom kroz Crnicu", reći će, najavljujući kako gradonačelnik planira predložiti Gradskom vijeću kroz izmjene GUP-a Grada i izmjenu namjene te zone.
 
Pitanje je, međutim, zašto se za izmjenu namjene te zone treba čekati GUP ako još nisu usvojene ni izmjene i dopune (plana nižeg reda) DPU-a Pekovac? Neobično je i da se pročelnica čudi "nebulozama" planiranim u izvornom DPU-u luke Pekovac (iz 2008.), poput stambenih objekata i garaže, iako je bila u Odjelu i kada se takav DPU donosio, doduše pod paskom drugog pročelnika...
 
ISTRAŽIVANJA OBAVLJENA
Roša Dulibić, također, ističe da su "za potrebe ovog zahvata obavljena istraživanja nakon idejnog projekta, a za potrebe izrade Glavnog i Izvedbenog projekta izrađeni su", kaže, "zakonom propisani geotehnički istražni radovi. Oni su potvrdili ranije postavljeno dispoziciono rješenje koje se nije mijenjalo, osim neznatno, u dijelu konstrukcije. Provedena je i ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata 'Proširenje i uređenje obalnog pojasa Dolac, Grad Šibenik' na okoliš, u kolovozu 2018. Jamčim vam sto posto", poručuje na kraju pročelnica, "da će se Dolac potpuno devastirati i raseliti, neće se imati više što štititi kroz Ministarstvo kulture ako nešto žurno ne učinimo".
 
No, jesu li ove izmjene i dopune DPU-a luke Pekovac optimalno rješenje za Dolac, jesu li brana njegovu budućem plavljenju i zaštita interesa domicilnog stanovništva pred naletom privatnog interesa? Na neka od tih pitanja nema odgovora. Ni jamstava da Dolac više neće plaviti. Ali, vrijeme će odgovoriti...
 
Iz kategorije: Vijesti