Datum objave: 15. Rujan 2021

JOŠ O AKTUALNOM SATU SJEDNICE GV VIJEĆA / Ponavljaju se pitanja o Batiželama, natječaju za direktora "Vodovoda", smradu u Podsolarskom, ali čula su se i neka nova

Diana Ferić
Diana Ferić

Natječaji u "Vodovodu" i tvrtki Batižele, međunarodni javni poziv za ulaganje u zonu bivšeg TEF -a koji nikako da se raspiše, promet u gradu samu se neke od tema o kojima se govorila na Aktualnom satu jutrošnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Vijećnik NL Stipe Petrine Branko Kronja ponovno se uhvatio prometa u gradu. Kritizirao je gradsku vlast da umjesto da miče promet iz središta grada u njega svojim potezima dovodi automobile. Zanimalo ga je i  kako će u takvoj situaciji uopće prometovati novi autobusi najavljene nove gradske tvrtke za javni prijevoz.  

Gradonačelnik Burić je odgovarajući na jedno od pitanja vezanih za buduću komunalnu tvrtku za javni prijevoz rekao da im je cilj da autobusi prometuju svakih 15 minuta u gradu i svakih posla sata u prigradskim mjestima i da karta za sve bude besplatna. 

Što je s natječajima za direktora Vodovoda i odvodnje i direktora Batižela te javnim pozivom za iskaz interesa za projekt Batižele, pitao je na aktualnom satu Gradskog vijeća Ivan Slavica u ime kluba zastupnika SDP-a.

"Prošlo je  sto dana vladavine Burić-Zekanović. Rezultat je da Vodovod još nema direktora, a probijen je rok od 30 dana da se sastane Skupština i izabere novi direktor.  U Nadzornom odboru "Vodovoda" sjedi nekoliko ljudi koji imaju samo osnovnu školu. Također, do danas nismo saznali tko su ti anonimci koji su pisali javni poziv za Batižele prezentiran na Gradskom vijeću. U Financial Timesu još nije objavljen javni poziv za iskaz interesa investitora kao što je najavljeno. Aktualnu situaciju najbolje opisuje Trg Republike Hrvatske koji se zatvorili  na slavlju 10. godišnjice osnivanja udruge "Juraj dalmatinac"  da bi elita mogla imati svoju privatnu zabavu. Vladavina HDZ-a sa Zekanovićevim Suverenistima širi neugodan miris kao onaj u Mandalini i Podsolarskom – kazao je Slavica u ime kluba vijećnika SDP-a.

"Ni gradonačelnik ni gradska uprava ne provode javni natječaj. Kada natječaj bude gotov, svaki građanin imat će pravo uvida u kompletnu proceduru odabira direktora "Vodovoda", odnosno Batižela. U kojoj fazi je natječaj mene ne zanima. Bit će onda kada bude, a sazivanje Skupštine vodovoda nije u nadležnosti gradonačelnika. Kada proces bude završen, dobit ćete sve što tražite da provjerite je li sve sukladno zakonu – kazao je gradonačelnik zamjerivši vijećniku što je istaknuo članove NO koji imaju samo osnovnu školu.

"Poznato je da zakonodavac neke funkcije ne povezuje sa stručnom spremom tako da možete biti i gradonačelnik i predsjednik države s osnovnom školom. U ovom slučaju nije bitan stupanj obrazovanja i vi dovodite time u pitanje njihov pošten rad. Građani koji su nam po treći put dali povjerenje na izborima poslali su poruku da to kako radimo, pa i kako biramo nadzorne odbore radimo dobro".

 

Za to što još nije objavljen javni poziv za Batižele okrivio je ostavku jednog od predstavnika države u Nadzornom odboru tvrtke Batižele.

Činjenica je da su Batižele 70 posto u vlasništvu grada Šibenika, a 30 posto je država odnosno CERP(Centar za rekonstruiranje i prodaju). Država ima svoje uvjete u objavi javnog neobvezujućeg poziva, no procedura je zastala jer je u međuvremenu predsjednik Nadzornog odbora kojeg imenuje CERP podnio ostavku. Kada bude imenovan treći član Nadzornog odbora Batižele i kada bude izabran predsjednik, javni poziv će biti objavljen. Grad je izvršio obveze i objavio na svojoj stranici sve kriterije u obliku u kojem je javni poziv bio na Gradskom vijeću. 

To je ujedno bio odgovor i Mariju Kovaču ( Domovinski pokret) zašto ti poslovi vezani za Batižele kasne. On je pak ustvrdio da izvršna vlast najavio jedno,a dogodi se drugo, ali ne daje objašnjenja ni građanima ni vijećnicima pa je ocijenio da se bagatelizirajući odnose prema vijećnicima koji imaju legitimitet kao i oni.

Vezano da funkcioniranje koalicije HDZ - Suverenisti i partneri gradonačelnik Burić  je kazao da je vrlo zadovoljan s tom suradnjom i da je ona programska što pokazuje da Suverenista nema među pročelnicima.

Vijećnik NL Stipe Petrine Tomislav Travčić pitao je zašto se ne uredi šuma na Šubićevcu i obogati nečim sadržajima pogotovo za mlade, a pitanje neodržavanja te šume postavio je i njegov kolega Marko  Petković koji je predložio da se vlasnicima, Hrvatskim šumama uputi zahtjev za uklanjanje potencijalne opasnosti,a gradonačelnik je rekao da će to i napraviti. On je pitao i što je iz programa Suverenista ušlo u demografsku politiku Grada Šibenika, zamjenik gradonačelnika Mileta mu je kazao kako će se to vidjeti u novom proračunu za 2022. godinu. Mario Kovač je u ime grupe stručnjaka iz Šibenika ukazao na problem neodržavanja šume između dviju tvrđava, svetog Ivana i Baronea i podno nje, gdje se nalazi dječji vrtić, a postoji velika opasnost od nastanka požara. 

Vijećnik HDZ -a Mirko Čeko upozorio je da s nekim ulicama u povijesnoj jezgri Šibenika zbog neodržavanje i neurednosti od smrada ne može proći,a gradonačelnik Burić mu je odgovorio nabrojivši sve prioritete koje je gradska vlast planirala - od uređenja dijela obale od Peškarije do tzv. topova, Trga Republike, trga ispred Oš " Fausta Vrančića" i tako dalje.

Vijećnica SDP -a Gordana  Cvjetković pohvalila je "Čemprese" i direktora Joška Vukovića  kako održavaju gradsko groblje Kvanj, ali je upozorila da je gradsko groblje svetog Spasa potpuno zapušteno iako je šibenska parohija i dalmatinska eparhija na to više puta ukazivala.

Nenad Samardžija iz Hrvatskih suverenista osvrnuo se na tvrdnje oporbe da  njihova koalicija s HDZ - om nije ništa dobro donijela Šibeniku i kritizirao je kolege vijećnike.

"Gospodin Hrvoje Zekanović i sada lobira  u Zagrebu za neke šibenske projekte, a ja vas pitam jeste li se obratili ijednom od gradskih pročelnika s nekim vašim prijedlozima za boljitak Šibenika", istaknuo je.

Vijećnika SDP -a Ivana Rajića zanimalo je zašto je za uređenje dječjih igrališta izabrana najskuplja ponuda i je li istina, a on ima za to potvrđenu informaciju, da je gradonačelnik Burić izrazito nezadovoljan radom jednog pročelnika.

Na prvo pitanje odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta koji je kazao da je obnova dječjih igrališta vrlo osjetljiva i da se pokazalo da jeftinija ponuda znači uvijek i manje kvalitetnu opremu pa su se odlučili za najskuplju ponudu dodavši "i to je razlog zbog kojeg nije prošla ponuda vašeg prijatelja", aludirajući na to da za to pitanje postoje i pozadinski razlozi.

U vezi s pročelnicima gradonačelnik Burić je kazao kako on već osam godina nije promijenio niti jednog pročelnika i da su svi ostali i u njegovom trećem mandatu i da će tako biti i dalje jer su "građani koji su im dali povjerenje na izborima odali i proznanje dobrom radu njegovog tima". 

Tonči Restović (SDP) ponovno je pitao do kada će stanovnici Podsolarskog. mandaline i Brodarice morati trpjeti smrad  iz glavnog kolektora. Gradonačelnik Burić je ponovio odgovor od prije,a to je da je izrađen projekt i osigurana sredstva, ali da su sve usporile žalbe u toku natječajnog postupka i tužbe Upravnom sudu koje se još riješavaju.

 

Iz kategorije: Vijesti