Datum objave: 16. Rujan 2021

UZ NOMINACIJU TROKUTA ZA NAJVEĆU EUROPSKU ARHITEKTONSKU NAGRADU/ Projektirao ga biro u kojem rade samo žene pa ne čudi suptilnost i originalnost u izgledu tog prostora

Diana Ferić
Diana Ferić

Pozitivno je u javnosti odjeknula vijest da je zgrada Centra za inovativne tehnologije  Trokut u Šibeniku  nominiran je za Mies Van den Rohe Award 2022., najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu! Iza projekta te arhitektonski zanimljive građevine, s prozračnom bijelom fasadom, za takve prostore neobičnog interijera stoji šibenski arhitektonski  ured "Prostor" u kojem su, što je manje poznato zaposlene samo žene: Nastja Alfier, Iva Petković Pavić, Marija Rupa te Marijana Sodar pa ne čudi ta suptilnost i mekoća u projektiranju. 

"Biro "Prostor" d.o.o. osnovan je 2006. god sa sjedištem u Šibeniku. Slučajno ili ne zaposlenici ureda su uglavnom bile žene, te se ta formula pokazala kao dobar faktor za uspjeh. Trenutno su zaposlene 4 arhitektice , s tim da se razmišljamo kako bi mogli zaposliti novu djelatnicu. Nominacija za EU Mies Award nam je došla kao iznenađenje, ali i kao veliko priznanje. Uobičajena procedura, ako se želi biti razmatran za nominaciju, je da se dokumentacija za godišnju izložbu Udruženja hrvatskih arhitekata preda u za to predviđenom ranijem periodu. Mi nismo tada prijavili rad i nismo nominirani od strane UHA-e, već od nama nepoznatog nominatora", kaže Nastja Alfier.
Zanimalo nas je i kakvom "filozofijom" i pristupom su se projektantice rukovodile u osmišljavanju Trokuta.
"Ovaj europski projekt naručio je Grad Šibenik s ciljem privlačenja poduzetnika i promoviranja grada kao privlačne destinacije za život i rad. Zadatak je bio osmisliti suvremeni radni prostor za potpuno drugačiji način rada od tradicionalnog uredskog prostora.Program je osmišljen s naglaskom na međusobnu interakciju različitih korisnika iz koje bi proizašla nova poznanstva i inovacije te na pružanju edukacije i novih mogućnosti dolazećim generacijama.Način rada u ovakvom prostoru je mnogo fleksibilniji i opušteniji, što je postignuto stvaranjem prilika za odmor i druženje", objašnjava Nastja Alfirev.
 
Južno orijentirana padina na gradskoj periferiji, s ograničenim pogledima na more i grad, utjecala je na koncept introvertirane, no ne i potpuno hermetički zatvorene građevine. Ona se sastoji od tri osnovna formalna elementa: proširene komunikacije u sredini, upuštene armirano-betonske baze podruma i konzolnog betonskog lebdećeg volumena koji je vizualno olakšan prozračnom fasadom od perforiranog bijelog lima.
 
 
U sredini građevine, proširena stubišta - tribine povezuju sjeverni i južni ulaz. Donje vanjsko stubište je produžetak južnog ulaznog trga. Unutarnje stubište u ostakljenom atriju služi i kao prostor za neformalni rad, interakciju i događanja.
Oko središnjeg ostakljenog atrija s tribinom smješteni su različiti tipovi radnih prostora – fleksibilni uz cafe bar i tribinu, fiksni u otvorenom prostoru te zatvoreni uredi. Također je moguće družiti se i raditi na pultu uz ogradu oko atrija. Uvjeti za kvalitetan rad u otvorenom prostoru ostvareni su dodavanjem zvučno izoliranih kabina i ureda za sastanke u kojima se nalaze i stolovi za stolni tenis.
Uz radne prostore u objektu se nalaze popratni sadržaji i prostori za odmor.
Poseban sadržaj je „fab lab” ili fabrication laboratory, tj. radionica opremljena raznim alatima kojima se korisnici mogu služiti.
Fab lab, uz koji se nalazi i učionica i radni prostor, koristi se i za edukaciju.
 
 
U interijeru dominira vidljiva armirano-betonska konstrukcija s rebrastom stropnom pločom, a prostori za odmor unutar monokromatskog interijera naglašeni su primarnim bojama, žutom, plavom i crvenom. Konzolni armirano-betonski volumen građevine je s vanjske strane omotan u transparentnu metalnu fasadu od perforiranog bijelog lima. Fasadni paneli se mogu otvarati i zatvarati kako bi korisnici mogli kontrolirati radni ambijent.
Metalna fasada je s južne strane udaljena od građevine i na taj je način u međuprostoru stvoren balkon dostupan iz radnih prostora. U donjoj etaži balkon spaja dva dijela građevine kao most koji nadgleda južni ulaz i stubište.
Armirano-betonska konstrukcija podruma je vidljiva i u interijeru i eksterijeru te vizualno formira bazu građevine.
Nagrada Mies Van den Rohe 2022 bite će dodijeljena u svibnju 2022. godine. Među 500 nominiranih je i projekt šibenske Poljane.
 
Iz kategorije: Vijesti