Datum objave: 16. Rujan 2021

ODRŽANO PRVO ROČIŠTE / Četvoricu optuženika terete da su TLM oštetili za 13,2 milijuna kuna, danas svjedočili prvi svjedoci

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvo ročište u postupku protiv dugogodišnjeg člana Uprave TLM -a, Šibenčanina Tonćija Kandida, zatim nekadašnjeg vlasnika TLM Aluminiuma Austrijanca Marka Pejčinoskog i njegovog sina Lorana, inače člana Uprave te Slovenca Andraša Brodnjaka, bivšeg izvršnog direktora TLM Aluminiuma i financijskog konzultanta održano je danas na Županijskom sudu u Šibeniku, godinu i pol dana nakon što je podnesena optužnica.  

Zajedničkom optužnicom koju je nakon dvogodišnje istrage Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo u travnju 2019. godine, optuženike se tereti da su od prosinca 2012. pa do kraja rujna 2014. godine oštetili TLM Aluminium za 13,2 milijuna kuna plaćanjem fiktivnih intelektualnih usluga prema vlasnički povezanim tvrtkama sa sjedištem u Beču i Bratislavi te međusobnim kompenzacijama i isporukama robe.

Tonćija Kandida u postupku zastupa šibenski odvjetnik Krešimir Škarica, dok oca i sina Pejčinoski brani odvjetnički tim Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.  Branitelj Andraša Brodnjaka je odvjetnik Anto Nobilo.

On je za ŠibenikIN kazao da su pred Županijskim sudom u Šibeniku danas svjedočili svjedoci optužbe iz pravne i financijske službe TLM-a, te da nisu rekli ništa 'relevantno za postupak'.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada će pred suca Branka Ivića izići novi svjedoci optužbe, voditeljica odjela financija te bivši direktor TLM-a Miroslav Šupe, koji bi, kazao je Nobilo, trebali iznijeti više važnih informacija za postupak.

 - Najvažnije od svega bit će financijsko vještačenje, jer suprotno stanovištu suda da je TLM platio usluge koje nisu obavljene, mi dokazujemo da su usluge obavljene, da je TLM imao imovinsku korist te da je plaćao vođenje financijskih poslova – rekao je Nobilo.

On ističe da je Državno odvjetništvo uzelo samo jedan uski segment poslovanja TLM-a, a da u obzir nisu uzeti cjelokupni poslovni odnosi.

- To ćemo tijekom postupka ispraviti. Financijski će vještak obaviti dopunsko vještačenje koje će, vjerujem, biti povoljno za obranu – smatra odvjetnik Anto Nobilo.

DORH je 2019. godine obustavio istragu protiv svih okrivljenika zbog kaznenih djela na štetu Jadranske banke za 53 milijuna kuna te na štetu TLM Aluminium od 116 milijuna kuna. Rezultati istrage i financijsko-knjigovodstveno vještačenje, obrazloženo je tada, nisu dali dovoljno dokaza da su ta kaznena djela malverzacije u gospodarskom poslovanju počinjena, prenosimo sa ŠibenikIN-a. 

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1959.), državljanina Republike Slovenije (1979.) i dvojice državljana Republike Austrije (1967. i 1946.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi sa st. 1. Kaznenog zakona/11. (2. 4. 2019.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od prosinca 2012. do kraja rujna 2014. godine u Šibeniku, i to okrivljeni 60-godišnjak u svojstvu člana uprave jednog društva (isto svojstvo i nakon promjene imena društva) zaduženog za komercijalu te od 31. siječnja 2013. do 16. rujna 2014. kao predsjednik uprave prvog društva; okrivljeni 40-godišnjak kao predstavnik vlasnika (holding) prvog društva zadužen za upravljanje financijama prvog društva, te uz to i kao zamjenik predsjednika nadzornog odbora prvog društva do 4. listopada 2013., a zatim kao predsjednik nadzornog odbora do 26. studenoga 2013., te kao član nadzornog odbora do 8. rujna 2014.; okrivljeni 52-godišnjak kao član uprave, direktor holdinga koje je matica i vlasnik prvog društva, a ujedno kao suvlasnik i član uprave povezanog društva, i okrivljeni 73-godišnjak kao predsjednik nadzornog odbora prvog društva od 13. prosinca 2012. do 4. listopada 2013. te član nadzornog odbora istog društva od 4. listopada 2013. do 16. listopada 2013., a ujedno kao suvlasnik i član uprave povezanog društva; protivno odredbi čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima koja ih obvezuje na vođenje poslova društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, u cilju da na štetu prvog društva pribave znatnu nepripadnu korist vlasnički povezanom društvu; zajednički i dogovorno, počinili navedeno kazneno djelo.

Nakon što je okrivljeni 52-godišnjak u ime holdinga ispostavio prvom društvu račun na iznos od 1.200.000,00 eura, koji je izdan za uslugu upravljačke naknade, management fee za 2012. godinu prema ugovoru o upravljanju od 13. kolovoza 2012., radi potrebe saniranja, restrukturiranja, rješavanja problema struje i novog pozicioniranja na tržištu, kojem nije priložena dokumentacija  o konkretno obavljenim poslovima, jer poslovi po tom ugovoru za društvo nisu ni obavljeni, dali nalog za plaćanje tog računa u navedenom iznosu, koji je zatvoren temeljnicom 519 od 10. lipnja 2013., a zatim, nakon što je povezano društvo 2. travnja 2013. dostavilo račun na iznos od 550.000,00 eura, na ime upravljačke naknade za navodno izvršene usluge iz programa restrukturiranja i saniranja prvog društva pozivom na isti ugovor za 2012. godine, također bez priložene specifikacije izvršenih usluga i dokumentacije, naložili plaćanje navedenog računa koji je zatvoren temeljnicom od 30. lipnja 2013. Takvim je postupanjem društvu stvorena obveza u ukupnom iznosu od 1.750.000,00 eura, s plaćanje je obavljeno prema povezanom društvu, provedenim kompenzacijama međusobnih obveza i potraživanja s kojima su navedene fiktivne usluge plaćene povezanom društvu, čime je prvo društvo oštećeno za iznos od 13.214.960,35 kuna.

Protiv okrivljenika je doneseno rješenje o obustavi istrage zbog dva kaznena djela iz čl. 247. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11 i kaznenog djela iz čl. 279. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11na štetu jedne banke, kao i zbog dva kaznena djela iz čl. 246. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11 na štetu prvog društva budući da rezultati istrage, posebno financijsko-knjigovodstveno vještačenje, nisu dali dovoljno dokaza da bi oni počinili opisana kaznena djela.

FOTO: Duško Jaramaz, Pixell

Iz kategorije: Vijesti