Datum objave: 22. Rujan 2021

30. OBLJETNICA BITKE ZA ŠIBENIK / Prosvjed Ive Marković, udovice dozapovjednika 113. brigade HV Bože Markovića i izložba fotografija „anonimnih” novinara i ratnih izvjestitelja u velebnom Veteranskom centru.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otvaranje izložbe „Dani ponosa i slave” u Veteranskom centru, prvom takvom centru u Republici Hrvatskoj, impozantnom zdanju na koje Hrvatska s pravom može biti ponosna, upriličeno danas u sklopu obilježavanja 30. obljetnice bitke za Šibenik u Domovinskom ratu, obilježili su prosvjedni istup udovice zapovjednika 113. brigade HV i izlaganje fotografija iz 1991. godine bez potpisa autora, dakle šibenskih novinara, fotoreportera i ratnih izvjestitelja.
Izložba „Dani ponosa i slave” zamišljena je kao prigoda za afirmaciju šibenskog Veteranskog centra prvog od četiri veteranska centra koje Ministarstvo hrvatskih branitelja uz Šibenik, grade još i u Daruvaru, Petrinji i Sinju. O šibenskom Veteranskom centru te smislu i svrsi sustava veteranski centara, govorio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. On je istaknuo da Veteranski centar u Šibeniku imat smještajni kapacitet od 142 ležaja te da može primiti oko 2500 korisnika godišnje. Njegova izgradnja je koštala 68 000 000 kuna, on je dio sustava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. s ciljem unapređenja infrastrukture za pružanje psihosocijalne podrške te postizanja bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo.
Na kraju protokolarnog dijela programa otvaranja izložbe ratnih fotografija u Veteranskom centru u sklopu obilježavanja 30. obljetnice bitke za Šibenik u Domovinskom ratu, pred uzvanike i novinare koji su pratili taj događaj izašla je gospođa Marković, udovica pokojnog dozapovjednika 113. brigade HV jednog od najvažnijih dionika bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine i organizatora obrade od navale velikosrpskog agresora na području bivše općine Šibenik. Ona je prosvjedovala zbog nepravde koju, kako je rekla, trpi njena obitelj i to upravo od državnih institucija koje brinu o pravima branitelja te dobrobiti njih i njihovih obitelji posebno obitelji branitelja koji su u borbi za Hrvatsku dali svoje živote.
Emotivni prosvjedni istup Marković, službeno je ignoriran, no izazvao je dosta negodujućeg odobravanja prisutnih branitelja i predstavnika braniteljskih udruga. Nakon istupa gospođe Marković kojoj se pokušalo uzeti riječ opomenom da nije ni mjesto ni vrijeme za takve izraze nezadovoljstva, uzvanici i ministar Medved razgledali su izložbu fotografija – anonimnih šibenskih novinara, fotoreportera i ratnih izvjestitelja. Izložba koju je postavio Muzej grada Šibenika ponovno je ignorirala postojanje autora tih dragocjenih slika kao da u Domovinskom ratu nisu ni postojali šibenski novinari, fotoreporteri i ratni izvjestitelji.

Iz kategorije: Vijesti