Datum objave: 24. Rujan 2021

TROŠENJE NOVCA ZA SPORT/ Petrina i dalje sumnja u zakonit rad Zajednice sportova Županije i način trošenja proračunskog novca, Jelić kaže da su utvrđene samo neke nedosljednosti

Diana Ferić
Diana Ferić
 Nakon što je na prošloj sjednici na inicijativu NL Stipe Petrine vijećnicima ukazano na navodne nezakonitosti u radu Zajednice sportova i trošenju namjenskih sredstava u sportskim klubovima župan Marko Jelić je dao nalog unutarnjoj županijskoj reviziji da obavi nadzor nad tim. Izvješće o provedenoj reviziji namjenskog trošenja sredstava iz županijskog proračuna doznačenih Zajednici sportova  danas je  predočeno vijećnicima Županijske skupštine, a o  rezultatima  im je govorila i unutarnja  revizorica Hrvojka Bačić. Obraćajući se vijećnicama koji su prethodno uputili neke primjedbe u nekim trenutcima je s njima  polemizirala i povisila glas pa je  župan  Šibensko - kninske županije Marko Jelić  za govornicom  uputio poruku svim svojim pročelnicima: "Kad ste za govornicom morate se s punim poštovanjem prema vijećnicima i drukčiji odnos neću trpjeti", kazao je, no podržao je sve što u izvješću stoji ne pokazujući ni malo sumnje  jer je, kako je kazao,  unutarnja revizorica istodobno i sudska i financijska vještakinja i ne vjeruje da bi bilo što skrivala. Za razliku od njega Stipe Petrine, predsjednika Skupštine je vrlo oštro  iskritizirao i način rada pročelnice za društvene djelatnosti i sport Sanje Kuzmanović i  revizorice  Bačić. 
Ona je u uvodnom dijelu ispričala kakvu su kontrolu proveli i zaključila da  nije bilo nenamjenskog trošenja sredstava u onom dijelu koji su oni ispitivali.
Stipe Petrina je  županu Jeliću ponovno kazao da je patetičan: " Ja sam već danas rekao što mislim o vašoj javnoj patetici. Ja ovdje imam ugovora,  kao i svi vijećnici od broja 1. do 139. Ja vas gospođo Bačić, kao eksperta pitam kakvi su to ugovori i jamče li oni da se uredno i namjenski raspolaže sredstvima za sport.  Ja sam vama župane  poslao dopis u vezi s tim i rekli ste da ćete to proslijediti unutarnjoj revizorici, ali niste. Meni je dosta laži i manipuliranja. Jeste li gospođo Hrvojka vidjeli  ijedan od tih ugovora. Jeste. Dobro. Zašto ih onda niste  priložili ovom izvješću? Ova je zemlja potpuno opljačkana a sve je navodno bilo po ugovorima i  zakonima. Pljačkalo se i u ovoj županiji.  Jeste li vi ispitali jesu li sredstva korištena namjenski, jeste li radili reviziju o tome kako su korištena sredstva.  Kada smo mi prije upozoravali na nepravilnosti u Vodovodu  ili u Jadranskoj banci onda su nam se neki što je bio bivši župan Pauk i gradonačelnik Burić smijali i govorili da ne znamo o čemu govorimo, a pokazalo se da smo u pravu a po unutarnjoj reviziji je valjda sve bilo i tada u redu. Dok ste vi ovdje, neke Sanje  Kuzmanovićke i Bačićke onda od ove županije ništa neće biti. Imate li vi ove ugovore o dodjeli sredstava nekim klubovima na kojima nemani  imena potpisnika ii ništa, a kao sve kao sve je po zakonu. Vi niste imali ugovore na kojima ste temeljili nadzor nego ste ih tek sada zatražili. I to je vama u redu. Ni vi ni slični nemojte se više javljati dok sam ja ovdje", obrušio se Petrina na pročelnice.
Reagirao je vijećnik HDZ -a Nediljko Dujić: "Ja bih zamolio župana da zaštiti svoje službenike od terora bilo koga od  vijećnika. Vi nemate pravo zabranjivati nekom da govori. Ustanovimo činjenice i ako ne rade dobro svoj posao suspendirajmo ih i damo im otkaz. Ja shvaćam i Stipu i njegov revolt. On ima pravo podnijeti kaznene prijave, ali ne i na ovakav način omalovažavati zaposlenike", kazao je. 
Župan Jelić je ponovno istaknuo kako nisu utvrđeni elementi da su počinjena kaznena djela nego samo, kako je to nazvao, nedosljednosti te je dodao da je siguran da ako ih je do sada i bilo, takvih nepotpunih ugovora više neće biti.
Joško Šupe iz SDP -a je upitao  postoje li kriteriji po kojima su dobili novac klubovi i je li se gledalo  jesu li klubovi namjenski trošili taj novac, ali nije dobio odgovor. 
Stipe Petrina je ostao pri tome da se radilo nepravilno, da su ugovori zapravo nevažeći i nedostatni, istaknuo je kako je  čudno da su svi sklopljeni u isto vrijeme jer su na njima samo dva različita datuma. Konstatirao je međutim,  da "sve postaje zaguljeno" i pozvao na glasovanje. No  o Izvješću se nije glasovalo nego su ga vijećnici  samo primili na znanje. 
Iz kategorije: Vijesti