Datum objave: 29. Rujan 2021

SVETKOVINA SV. MIHOVILA / Kardinal Vinko Puljić, predvodi procesiju i misno slavlje na proslavi svetkovine sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i šibenske biskupije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodi će danas procesiju i misno slavlje na proslavi svetkovine sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i šibenske biskupije. Procesija ulicama Šibenika počinje u 10 sati, a proslava svetkovine sv. Mihovila završit će misnim slavljem pred katedralom sv. Jakova.
Proslava sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, započela je jučer Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali Sv. Jakova. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali kardinal Vinko Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, biskupi hvarski Ranko Vidović, kotorski Ivan Štironja, mostarsko-duvanjski Petar Palić i umirovljeni šibenski Ante Ivas. Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije – Njivice i biskupijski povjerenik za mlade don Gabrijel Jagarinec koji je poručio:
-Slavni vojskovođa sv. Mihovil često se prikazuje sa mačem u ruci. Mi vjernici nemamo to oružje u rukama, naše oružje može biti jedino vjera. Naš odgovor na sva zla koja su oko nas može biti samo vjera koja nam omogućuje da imamo čiste i plemenite misli, da imamo čisti pogled, da ono što izgovaramo bude blagoslov, a ne psovka ili prokletstvo, vjera nam omogućava da naša konkretna djela i čini budu dobri, pravedni i plemeniti. Vjera je uvijek naš odgovor Bogu koji je počelo dobra, kako bi i mi postali dionici tog dobra. I zato vjera uvijek treba biti konkretna i životna. Pozvani smo vjeru živjeti i svjedočiti.
-Ljudi često traže razne uzore i primjere. - naglasio je don Gabrijel -Nama, koji živimo u ovom gradu, darovan nam je sv. Mihovil kao divan primjer vjernosti i poslušnosti Bogu. Treba nam ta njegova čvrstina, njegova snaga, njegova odlučnost, njegova hrabrost, njegova spremnost Bogu nadasve služiti. Treba nam čisti i jasni pogled koji će uvijek Boga gledati, u Bogu se bogatiti, Boga svakodnevno svjedočiti. Jedino ako uz Boga pristajemo, zajedno s njime možemo pobijediti razne grijehe i zla koja toliko škode ljudskim dušama, jedino s Bogom i mi možemo pobijediti grijeh koji želi narušiti harmoniju i ljepotu ovoga svijeta koji je Bog jedini stvorio. I zato sveti Mihovile, sveti arkanđele, moli za nas.

Foto: Šibenska biskupija 

Iz kategorije: Vijesti