Datum objave: 04. Listopad 2021

NOVI REŽIM RADA U ZDRAVSTVU / Prosvjedi ispred KBC Zagreb i Split zbog obveze posjedovanja COVID potvrda, u šibenskoj bolnici mirno

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi režim rada počeo se primjenjivati dana su zdravstvenoj I socijalnoj djelatnosti u Hrvatskoj po kojem na poslu mogu biti samo oni  djelatnici koji imaju  Covid potvrde ili se podvrgnu testiranju I buru negativni. Zbog toga jutros prosvjeduju  ispred  kliničkih bolničkih centara u Zagrebu I Splitu, a u Šibeniku nema prosvjeda. 

“Kod nas nema prosvjeda. Imali smo manji broj djelatnika koji su došli bez COVID  potvrda, a odbili su i pomisao da se testiraju. Njih smo udalji s posla. U petak smo testirali naše djelatnike koji nisu cijepljeni niti su preboljeli COVID, njih 109, I oni su danas normalno na poslu. Primijetila sam kada sam došla jutros na posao grupicu ljudi ispred Upravne zgrade, ali nisu se nikom obraćali niti su  išta kazali. Ne znam imaju li veze s antivakserima, ali brzo su se udaljili iz kruga bolnice”, kazala nam je Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice
Bolnica će sljedeći tjedan imati svakodnevno testiranje za svoje djelatnike zbog toga što su neki odsutni ili rade u smjenskom radu.  Od 940 stalno zaposlenih u šibenskoj bolnici 514 ih ima covid potvrde, a 123 su preboljeli covid. Bez covid potvrde, ih je oko 210  I oni će se morati testirati barem dva puta tjedno
Jutros se bez problema testiraju djelatnici Cvjetnog doma u Šibeniku.
 
Jutros se ispred KBC-a Zagreb okupilo par desetaka prosvjednika, djelatnika koji nemaju covid-potvrdu, koja im od danas treba za ulazak na radno mjesto, a ne žele se ni testirati. Među prosvjednicima su i neki koji nisu djelatnici bolnice. Pozvana je policija.
 Prosvjed je i ispred bolnice na Firulama protiv covid potvrda za medicinsko i nemedicinsko osoblje prerastao je u verbalni napad na ravnatelja dr. Julija Meštrovića i dr. Jugoslava Bagatina, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, javlja Dalmatinski portal.
“Prodane duše, sotone”, vikali su.
Beroš je na Rebru rekao da su asimptomatski bolesnici opasnost za zdravstveni sustav. “Zato vas još jednom pitam tko je protiv sigurnosti u zdravstvenom sustavu?”, pitao je ministar prosvjednike.
“Naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sustavu. Postoji li alternativa u ovom trenutku? Ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku. U konačnici, ove mjere nisu rezultat mog rada, rezultat su rada struke, struka je dala preporuke, a iskustvo u Europi to opravdava. Prije donošenja mjere su izvršene konzultacije sa stručnjacima i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega”, rekao je ministar.
“U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, ali poslodavac ima određene alate. Način postupanja ravnatelja odlučit će niz faktora poput epidemiološke situacije, ali u ovom trenutku otkazi nisu opcija”, rekao je Beroš o onima koji se odbijaju cijepiti ili redovno testirati.
“Uvjeti su za sve isti. Nema nagovaranja nikog na cijepljenje. Dakle tri su uvjeta – cijepljenje, preboljenje ili testiranje. Nije dobro poistovjetiti ovu mjeru s cijepljenjem”, rekao je Beroš, prenosi N1. 
FOTO: Pixell
Iz kategorije: Vijesti