Datum objave: 04. Listopad 2021

PREDSJEDNIK HND -a POZVAO JOSIPA STOJANOVIĆA / Povucite vaše sramotne tužbe protiv medija, to je bijedno, skandalozno i jadno!

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je, na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, Josipa Stojanovića da odustane od svog, kako je kazao,  skandaloznog i sumanutog zahtjeva prema Telegramu i trima šibenskim portalima i  povuče milijunske sudske tužbe protiv njih zbog toga što su prenijeli nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda koja se odnosi na njegovu tvrtku Jolly Autoline. U HND -u ocjenjuju da se dogodio  nezabilježeni financijski napad na medije u Hrvatskoj te se čini da je to uvod u nove serije tužbi protiv medija. Portal Telegram.hr prvi je objavio vijest o toj presudi,a tri šibenska portala ŠibenikIN, Šibenski portal i Šibenik News samo su je prenijeli.  

Telegram je dobio zahtjev za ispravak i nadoknadu štete od 2,3 milijuna kuna, a svaki od šibenskih portala dobio je po milijun i 300 tisuća kuna za nadoknadu štete, a kada bi to bilo i presuđeno to bi za njih značilo  uništenje i zatvaranje. 
– Taj konkretni slučaj se odnosi na tekst koji smo objavili prije otprilike mjesec dana, a koji je bio čisto prenošenje nepravomoćne presude. Naša novinarka je došla do te presude, prepričala što u njoj piše i mi smo to objavili te smo prije nekoliko dana dobili taj zahtjev za odštetu zbog povrede časti i ugleda Stojanovića. Sam Stojanović traži sto tisuća kuna, Jolly Autoline traži 200 tisuća kuna plus još dva milijuna kuna zbog izgubljene dobiti što je potpuno sumanuto jer ne znam kako je u mjesec dana izgubio toliku dobit – kazala je urednica Telegrama Jelena Valentić.
Ksenija Bilan, urednica Šibenskog portala govorila je u ime, šibenskih medija. Istaknula je da je taj  Stojanovićev čin pokušaj uništavanja lokalnih medija.
– Ovdje sam ne samo u ime svog portala već i u ime ostala dva naša portala, a kada je riječ o slučaju Jolly imam dojam da on tim svojim potezom  želi da se mi ugasimo. Kada je riječ o lokalnim portalima osim zastrašivanja i terora tu je na stvari uistinu i želja da nas se uništi. Kad god Jollyju nešto nije pasalo onda je tako nastupao. Tako je urednica Šibenik Newsa, Diana Ferić, stradala prije osam godina, ja prije pet, a Zoran Diklić iz Šibenik IN-a sad. To je nepravomoćna presuda koja će ni prva ni zadnja biti objavljena u medijima. Smatramo da je Telegram ozbiljan i medij i ni u jednom trenutku nismo posumnjali da je riječ o lažnoj informaciji što se i potvrdilo – istaknula je Bilan.
Hrvoje Zovko je pozvao i ministricu kulture da se oglasi o ovom pokušaju cenzure i ušutkavanja medija te još jednom pozvao Josipa Stojanovića na razum. Zaključio je kako Josip Stojanović pokušava od medija naplatiti iznos koji je po presudi dužan tužitelju.
– Jadno, bijedno, skandalozno i sramotno gospodine Stojanoviću – poručio je Zovko.
Inače, HND je o svemu upoznao Europsku federaciju novinara čija je godišnja skupština ovaj vikend u Zagrebu pa će i o tome biti govora između ostalog.
Iz kategorije: Vijesti