Datum objave: 06. Listopad 2021

LIONSI U AKCIJI ZAŠTITE MORA / Ronjenje u zlarinskoj uvali potvrdilo da i dalje nema živih primjeraka periski, prikupljen otpad za analizu

Diana Ferić
Diana Ferić

Niti jedan živi primjerak periske nije uočen niti prilikom ronjenja u zlarinskom  akvatoriju koje je organizirano u sklopu projekta  podizanja svijesti o važnosti brige o okolišu i čistom moru „More“ koji  je pokrenuo Lions klub Šibenik u suorganizaciji s Lions klubom Luce, Lions klubom Lenuci Zagreb i Lions clubom Domžale iz Slovenije, kako doznajemo  od  dr.sc. Ljiljane Zmijanović koja je ronila  tom prigodom sa svojim kolegom Marijom Matijašem.  Inače, cilj ronjenja bio je prikupljanje otpada iz mora koji će se analizirati.

"Svako ronjenje prilika je za dokumentiranje stanja periski na području ronjenja, no, i pri ovom ronjenju nije uočen niti jedan živi primjerak vrste", kaže ona.

 

Prilikom tog  edukativnog izleta do Zlarina, Prvića i Obonjana koji su proteklog vikenda organizirali LIONS - i održano je i nekoliko zanimljivih  znanstvenih predavanja o stanju u moru, izvorima zagađenja i načinima zaštite.

"Moje pozivno izlaganje bilo je na temu “Zaštićena morska područja u procesu prilagodbe klimatskim promjenama”.Tema rada dr.sc. Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica bio je “Utjecaj polimera na ekosustave s naglaskom na mikroplastiku”. Dr.sc. Igor Isajlović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu na primjeru seciranja ribe pokazao je kako ta analiza u praksi izgleda. Auditorij je imao priliku čuti izlaganje ronioca Maria Matijaša, autora knjige “Autonomno ronjenje na zrak i nitrox”. O koraljarstvu je govorio poznati novinar Zvonko Varošanec. U ekološkom dijelu programa, u uvali otoka Zlarina, naglasak je bio na prikupljanju raznovrsnog otpada predviđeno za daljnju analizu  poput guma, tekstil, plastika, dijelovi plovila poput “cink protektora”, maskica, uljne maramice, razni metal, staklo…  Tema rasprave bila je diversifikacija izvora i razloga onečišćenja, osobito s fokusom na fenomenu zagađenja plastikom, a što ovaj problem čini većim i kompleksnijim, među ostalim i zbog toga jer nema jednoznačnog odgovora, niti rješenja. Mišlju, da i najdulji put počinje prvim korakom, usuđujemo se biti optimističn", ističe dr. sc. Ljilja Zmijanović.

Projekt ”More” krenuo je ove godine, a bit će nastavljen u proljeće 2022. godine projekt kada će biti proširen, a u njega će biti uključeni dječji vrtića te osnovne i srednje škole, a u njega će se aktivno uključiti i znanstvenici koji će na edukativnim predavanjima posebno ukazati na štetnosti mikroplatstike i opasnu ugrozu Jadranskog mora. Lionsi će se i osobno uključiti u akcije čišćenja mora i obale od naplavina smeća. Sredstva za financijsko podupiranje akcija i aktivnosti na zaštiti mora i okoliša, Lions klub Šibenik prikuplja višestruko korisnim i atraktivnim edukativnim izletima.

Iz kategorije: Vijesti