Datum objave: 15. Listopad 2021

ZAŠTITA ZMAJEVOG OKA / Klub vijećnika SDP -a u Županijskoj skupštini traži da se to jezero odmah proglasi spomenikom prirode

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Klub vijećnika SDP-a županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije poslao je danas županu Šibensko-kninske županije Marku Jeliću i predsjedniku Županijske Skupštine Šibensko-kninske županije Stipi Petrini zahtjev za proglašenjem Zmajevog oka spomenikom prirode

"Svjedoci smo ovih dana da se rogozničko slano jezero Zmajevo oko po tko zna koji put zamutilo te se okolnim područjem širi smrad.Klub vijećnika SDP-a smatra da je Zmajevo oko jedinstveno područje koje ima svoju ekološku, znanstvenu i turističku vrijednost. Godinama se stanovnici rogozničkog područja bore za očuvanje ovog jedinstvenog područja.Vrijeme je da se to područje konačno zaštiti", kaže Joško Šupe, predsjednik tog kluba vijećnika.

Predlažu da se Zmajevo oko po hitnom postupku, već na slijedećoj sjednici Županijske skupštine, proglasi spomenikom prirode, prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13), te da se upravljanje tim područjem prepusti Javnoj ustanovi Priroda Šibensko-kninske županije. Spomenik prirode je pojedinačni neizmijenjeni dio prirode koji ima ekološku, znanstvenu, estetsku ili odgojno - obrazovnu vrijednost.

"Nadamo se da nećemo dopustiti da ovakav prirodni fenomen izumre nama pred očima, jer bi to bila kako ekološka tako i ljudska i moralna katastrofa", ističe Šupe.

Do sada  je taj prirodni fenomen, uslijed nedostatka kisika u njemu nekoliko puta  promijenio boju i iz njega se taka šiti smrad. Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković zabilježili su i opisali tu pojavu. Inače, Zmajevo oko desetljećima je zbog okolne masovne gradnje pod posebnom pozornošću javnosti i stalno se strahuje za njegovu sudbinu.

Iz kategorije: Vijesti