Datum objave: 18. Listopad 2021

Šibenski branitelji osudili knjigu generala Rahima Ademija „Samo istina”: Ademi si pripisuje zasluge koje mu ne pripadaju, kleveće i blati branitelje Šibenika i Domovinski rat.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Knjiga generala Rahima Ademija „Samo istina” u kojoj govori i o bitki za Šibenik u rujnu 1991. godine te svojoj ulozi u obrani Šibenika izazvala je nezadovoljstvo i ogorčenje dijela šibenskih branitelja koji su odlučili reagirati te su danas održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili da će sukcesivno činjenicama i dokumentima osporavati Ademija i njegovu knjigu koja se, kako je rečeno, trebala zvati „Samo laž”.
Na konferenciji za novinare o knjizi Rahima Ademija „Samo istina”, ali i njegovoj ulozi u obrani Šibenika te načinu i vremenu kada je napustio JNA i stupio u redove branitelja Hrvatske govorili su Nikola Vukošić, ratni načelnik PU Šibenik, Goiran Grguričin, ratni pomoćnik načelnika PU Šibenik, Ivica Ajduković Jastreb, ratni zapovjednik specijalne policije, Ivo Plenča, predsjednik udruge specijalne policije „Jastrebovi” i Davor Čogelja izvršitelj obrambenih priprema Šibenika u Domovinskom ratu. Istaknuli su da je Ademijeva knjiga u dijelu o kojem opisuje ratna zbivanja u Šibeniku, Vodicama, Rogoznici, otoku Žirju i općenito šibenskom dijelu bojišnice te bitci za Šibenik, zbir neistina, poluistina, proizvoljnih konstrukcija i difamacija branitelja i Domovinskog rata.
-Genaral Ademi pripisuje sebi uloge i zasluge koje mu ne pripadaju te kleveće i blati branitelje Šibenika i Domovinski rat. Knjiga „Samo istina” sadrži popriličan broj krivotvorina i proizvoljnih interpretacija o zbivanjima uoči napada velikosrpskog agresora na Šibenik te događajima i akcijama tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine. - kazao je Nikola Vukošić osporavajući, među ostalim, i Ademijevu tvrdnju da je on bio prvi oficir JNA koji je prešao na stranu šibenskih, tj. hrvatskih branitelja.
-Da je Rahim Ademi napisao memoare, to bi bilo njegovo viđenje rata i ne bih na to reagirao. - kazao je Ivica Ajduković, - ali ovo je knjiga koja mene vrijeđa kao zapovjednika specijalne jedinice i ne mogu mu to oprostiti. Ademi, po mom dubokom uvjerenju, nije osoba bez koje bi pobjeda bila upitna. Ali, on sebi pripisuje takve zasluge da bi odmah trebao dobiti spomenik nasred Poljane. Bitku za Šibenik dobili su pripadnici policije, šibenski gardisti i svi građani Šibenika koji nisu napustili svoj grad. Oni bi izvojevali pobjedu i bez mene i bez Ademija, ali ne bez nekih ljudi koje Ademi u svojoj knjizi omalovažava i podcjenjuje, a sebi pripisuje zasluge koje mu ne pripadaju. Na sve to nisam mogao šutiti, ne zbog sebe nego zbog svih onih hrabrih gardista i policajaca, zbog Šibenčana koji su tvorci pobjede, a posebno onih koji su boreći se za slobodu dali svoje živote.
Goran Grguričin je istaknuo da povod za reakciju i osudu Admije knjige „Samo istina” nisu ratni put generala Ademijev ratni put i njegova uloga u Domovinskom ratu, nego neistine kojima se služi i zasluge koje sebi neopravdano pripisuje:
-Prema knjizi „Samo istina” ispada da je Ademi jedini istinski borac i tvorac pobjede u bici za Šibenik, dea je neki Komandant Mark i da nitko osim njega nije ništa učinio. Istina je da je Ademi bio sudionik obrane Šibenika i da je u tomu imao svoju važnu ulogu, ali on ništa ne bi mogao učiniti da netko drugi nije kreirao, provodio i bio sudionik svega što se tada događale. Imamo svjedočanstva i saznanja iz prve ruke što je bilo i kakvo je bilo stvarno stanje na terenu. Kada to usporedimo s događajima koje je Ademi prezentirao u knjizi, tada je moja ocjena da bi se knjiga trebala zvati "Samo laž", odnosno "Uglavnom laž" u kojoj je jedina točna činjenica njegov datum i mjesto rođenja. Rekao je Goran Grguričin zamjerajući Ademiju što je u knjizi sebe prikazao kao junaka koji je šibensko područje obranio za nekoliko dana.
-Činjenica je da je obrana Šibenika počela još od prvih balvana 1990. godine kroz pripremanje i opremanje policijskih snaga i postrojbi preko osnivanja Kriznog stožera kojemu je zapovjednik bio načelnik policijske uprave Nikola Vukošić, preko 113. brigade koja je osnovana od pričuvnih policijskih postrojbi. - naglasio je Goran Grguričin. -U to vrijeme 113. brigada i policijske snage bile su jedinstvena vojna komponenta, nije postojala razdvojenost brigade i policije u djelovanju, organiziranju, planiranju i obrani. Sve što se tada događalo planiralo se u stožerima policijske uprave i 113. brigade, a o tomu tko je bio bitan i za agresora opasan svjedoči razgovor generala Rtka Mladićev sa šefom KOS-a u kojem otvoreno kaže kako treba likvidirati stožer Policijske uprave i sve građane Šibenika od 10 do 70 godina. Za obranu Šibenika, uz vojnu komponentu, zaslužni su i građani Šibenika, sva poduzeća i strukture grada koje su funkcionirale. Šibenik je obranjen ne zaslugom jednog junaka i heroja "komandanta Marka Ademija", nego zajedništvom vojne 113. brigade, hrvatske policije i svih građana Šibenika. Kada netko ovakvom knjigom pokušava i ovakvim "samo istinama" sebe izdignuti iznad tog zajedničkog korpusa taj priča laži. Na to se želimo referirati, jer ne smijemo ostati gluhi i nijemi. U protivnom će ova knjiga jednog dana postati podloga za pisanje povijesti, jer kada imaš čin generala i napišeš knjigu to onda ima neku težinu.

Nikola Vukošić, Goran Grguričin, Ivica Ajduković Jastreb, Ivo Plenča i Davor Čogelja najavili su da u raskrinkavanju Ademijevih neistina, objeda i krivotvorina neće stati samo na ovomu što su iznijeli na današnjoj konferenciji nego će navode iz Ademijeve knjige sustavno osporavati i raskrinkavati rečenicu po rečenicu.

Iz kategorije: Vijesti