Datum objave: 05. Studeni 2021

SVAKA ČAST / Članovi Tatavake sa Zlarina ispitivali su članove hrvatske vlade o kimatskim promjenama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavnici udruge Tatavaka iz Zlatrina članovima Vlade u četvrtak su nakon sjednice predstavili "Klimatski kolaž" te su ministri odigrali kviz inačicu toga alata koji je osmislio francuski stručnjak Cédric Ringenbach radi približavanja klimatskih procesa široj javnosti.

U protekle tri godine u "Klimatskom kolažu" sudjelovalo je više stotina tisuća ljudi diljem svijeta, a Hrvatska Vlada prva je u svijetu čiji su svi članovi odigrali kviz kojim se upozorava na to što klimatske promjene čine našoj civilizaciji.

Premijeru Andreju Plenkoviću "Klimatski kolaž" prezentiran je prije dva tjedna te je on nakon toga predsjednicu udruge Ivanu Kordić pozvao na klimatski skup COP26 u Glasgowu 1. i 2. studenoga gdje je sudjelovala kao članica hrvatskog izaslanstva.

Članovi hrvatske vlade riješavaju kviz o klimatskim promjenama

Danas smo, nastavno na #COP26, s Vladom Republike Hrvatske odigrali kviz Klimatski kolaž. Cilj nam je senzibilizirati članove Vlade o klimatskim promjenama i potrebi da klimatska akcija postane sastavni dio javnih politika u svim portfeljima.

Odgovor na klimatske promjene znači intenzivnu međuresornu i međusektorsku suradnju. Udruge su most koji spaja građane i donositelje odluka i izvor inovativnih alata za učenje i osviještavanje kakav je Climate Fresk.

Uz nas su, od prvih koraka Kolaža, i Ambassade de France en Croatie - Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i British Embassy Zagreb koji suradnji dodaju i međunarodnu komponentu. Problem je zajednički. Odgovor na njega mora biti isto takav”, napisali su na svojoj Facebook srranici članovi te udruge.

Udrugu "Tatavaka" čini grupa aktivistica i volontera posvećenih promicanju kulture održivog življenja, tranziciji na kružno gospodarstvo te zaštiti živog svijeta. U početku okupljeni oko inicijative "Za Zlarin bez plastike" koju su pokrenuli 2018. godine, a svoje su djelovanje polako proširili na edukaciju svih naraštaja i segmenata društva o klimatskoj krizi i krizi bioraznolikosti. Cilj im je u malim lokalnim i školskim zajednicama podržati i inspirirati društvene promjene potrebne za tranziciju prema održivim mjestima za učenje i život.

FOTO: Facebook

Iz kategorije: Vijesti