Datum objave: 05. Studeni 2021

JAČA KONTROLA UOČI MARTINJA / Pijani vozači su od početka godina na šibenskom području skrivili 76 prometnih nesreća

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja” 11 studenog, koji će se obilježavati tijekom razdoblja od 11. - 14. studenog, očekuje se povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića.

S obzirom na to, a u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija u cjelini, kao i na našem području, sukladno dosadašnjim iskustvima u tom će vremenu poduzimati pojačane mjere preventivno represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“ 11./12. studenog te u vikende prije i poslije „Martinja“, odnosno petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak (5./6., 6./7., 7./8., 12./13., 13./14. i 14./15. studenog).

U nadzor prometa u ove dane će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja kao i prometnih nesreća zbog vožnje u alkoholiziranom stanju”, kaže Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko – kninske.

Alkoholizirani vozači su na našem području u prvih deset mjeseci ove godine skrivili 76 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, ali je bilo 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Mladi vozači (do 24 godine) pod utjecajem alkohola su skrivili 8 prometnih nesreća od kojih 4 s ozlijeđenim osobama.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

- koristite javni prijevoz,

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

- zamolite nekog trijeznog da vas odveze,

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,

- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Iz kategorije: Vijesti