Datum objave: 06. Studeni 2021

UPOZORENJE / Širi se ptičja gripa. Ministarstvo poljoprivrede traži pojačanje epidemioloških mjera

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo poljoprivrede zbog širenja epidemije ptičje gripe među divljim pticama i domaćom peradi, pozvalo je uzgajivače i posjednike peradi da zaštite svoje kokoši, tuke, patke i guske te da pojačaju epidemiološke mjere te tako spriječe ekonomske i druge posljedice za građanstvo.
-Zbog sve učestalijih izbijanja visoko patogene influence ptica (VPIP) u divljih ptica i domaće peradi – naglašava se u upozorenju Ministarstva poljoprivrede, - zabilježenih tijekom proteklih nekoliko tjedana obavještavamo o povećanoj opasnosti od pojave visoko patogene influence ptica u peradi, ptica u zatočeništvu i divljih ptica.
Ptice u velikom broju europskih zemalja kao i u Hrvatskoj ugrožavaju sojevi virusa VPIP podtipa H5. Najveći broj slučajeva oboljenja divljih ptica i domaće peradi imaju Danska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a potvrđeno je da se ptičja gripa proširila u Nizozemskoj, Poljskoj, Italiji, Estoniji, Kosovu, Češkoj, Francuskoj, Litvi, Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Finskoj, Belgiji, Luksemburgu, Norveškoj, Češkoj, Austriji, Italija, Grčkoj, Srbiji, Irskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj.

Ptičja gripa je zarazna bolest ptica koju uzrokuju pojedini sojevi Influenzavirus A koji je izuzetno varijabilan i podložan stalnim genetskim promjenama i izmjeni gena među sojevima te se pojavljuje u velikom broju podtipova i sojeva, od kojih manji broj dovodi do izražene bolesti u ptica. Kao i kod nekih drugih sojeva ptičje gripe, za patogeni soj H5N1 zabilježeni su izolirani slučajevi infekcije ljudi. U svom sadašnjem obliku virus nije osobito opasan za ljude jer nema prijenosa s čovjeka na čovjeka, tako da su infekciji izložene samo osobe u relativno intenzivnom kontaktu s oboljelim pticama. Virolozi ipak upozoravaju na mogućnost i izvjesnost promjene u genetskom sastavu soja kojom bi virus ptičje gripe mogao postati prenosiv među ljudima.

Iz kategorije: Vijesti