Sidebar Menu

Datum objave: 09. Studeni 2021

MINISTARSTVO DALO NOVAC / Nastavlja se obnova tzv. zapadnog bedema po smjernicama konzervatora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik je potpisao još jedan ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na (zapadnom) Dolačkom bedemu sa splitskom firmom Kor d.o.o. vrijedan 337.500 kuna. Novac su osigurali zahvaljujući prijavi na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture. Dobili su 220 tisuća kuna.

Šibenik je u prošlosti je bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same 4 tvrđave, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. U prošle dvije godine smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a sada ćemo restaurirati ostatak, za što smo ponovo uspjeli osvojiti bespovratna sredstava. Doslovno smo na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Radovi će se obaviti po smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Obuhvatit će mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

Početak radova očekuje se sljedeći tjedan.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.