Datum objave: 15. Studeni 2021

LISTA SRAMA / Među poreznim dužnicima u Županiji poznati odvjetnici, poduzetnici, velike tvrtke i jedan gradski vijećnik

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Ministarstvo financija objavilo je novu tzv. Listu srama, Listu poreznih dužnika među  tvrtkama , građanima koji obavljaju djelatnost što znači obrtnicima i građanima na kojoj se nalaze  i neke velike tvrtke u Šibensko – kninskoj županiji,a li i neki poznati Šibenčani pa i jedan gradski vijećnik.
 
Među tvrtkama rekorder je kninska tvrtka Efficient Powerful Successful osnivača DIV Brodogradnje čiji je porezni dug 5 milijuna 710 tisuća kuna. Drugi najveći dug ima šibenska komunalna tvrtka Vodovod i odvodnja u iznosu 4 milijuna i 206 tisuća kuna. No to se ne odnosi na neplaćanje poreza nego na neplaćanje koncesija,a Vodovod i odvodnja oko toga vodi sudski spor.  Tvrtka Bungalow iz Danilo Birnja čiji je direktor Pawel Piotr Bryja, kupac Hotela Krka  u Šibeniku, duguje 2,7 milijuna kuna, Dalmostan 2 milijuna i 286 tisuća kuna, a  Drništrans u stečaju 2 milijuna i 28 tisuća kuna.Na osmom mjestu poreznih dužnika je i Javna ustanova Nacionalni park Kornati s dugom od skoro 766 tisuća kuna i isto tako za koncesije.
 
Među 114 građana  koji obavljaju djelatnost najviše je dužan Mihil Pecolaj iz Rogoznice s poreznim dugom većim od milijun i 669 tisuća kuna. Iza njega je odvjetnik  Žarko Čogelja koji duguje oko 1,2 milijuna kuna . Treći  je Srećko Truta iz Šibenika s poreznim dugom od milijun 201 tisuću kuna. Na listi dužnika je još jedan poznati šibenski odvjetnik, Igor Labura, koji duguje oko 200 000 kuna. Zanimljivo je da gradski vijećnik suverenista Nenad Samardžija duguje 362 000 kuna i to oko 11 000 kuna za porez i ostatak za neplaćene doprinose na plaću. Budući da se  Suverenisti vrlo često pozivaju na svoj patriotizam i ljubav prema hrvatskoj državi, a poznato je da se ona u prvom redu mora očitovati u plaćanju poreza zanimao nas je njegov komentar.
„To nije porezni dug nego dug zbog neplaćenih obveza  na moja primanja koja sam imao kao obrtnik. To se odnosi na 2007. i 2008. godinu  kada su i zakoni bili nedorečeni i stalno su se mijenjali.  Uskoro ću to riješiti. Najveći dio otpada na kamate tako da ću sada pokrenuti spor da mi to otpišu,a onda ću glavnicu platiti u nekoliko rata”, kaže Samardžija. 
 
 
Mnogi dužnici te dugove vuku već godinama i obrti su im blokirani no zanimljivo je da ih većina i dalje posluje. 
U oči upadaju i milijunski dugovi tvrtki i poduzetnika  pa s postavlja pitanje kako su mogli toliko narasti,a da poreznici nisu reagirali. Obični građani znaju da im se prijeti ovrhom ili ih s e ovrši i za nekoliko tisuća pa i nekoliko stotina kuna. 
U Poreznoj upravi negiraju da ina jednakih i jednakijih kod naplate poreznog duga. „Što se tiče poreznih dužnika, ovršni postupci provode se kontinuirano protiv svih poreznih obveznika, za dug koji nije plaćen u roku, neovisno o visini duga ili veličini subjekta koji je dužan",  kažu u  odgovoru na naš novinarski upit kako je moguće onda da neki nagomilaju toliki dug  pa su detaljno opisali što sve poduzimaju od opomena no pljenidbe imovine i pokretanja sudskih postupaka ni i dalje ostaje činjenica da veliki broj takvih slučajeva u Šibensko – kninskoj županiji i dalje ostaje neriješen. Jasno je i da mnogima ne smeta to što im se imena iz godine u godinu nalaze na  listama lista dužnika i da ih baš ne doživljavaju kao liste srama.
Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3