Datum objave: 24. Studeni 2021

TREBAMO VAŠU POMOĆ / Tragamo za imenima lijepih, starih Šibenčanki, ako ih prepoznate javite nam!

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je na poziv Udruge "Volim Šibenik" Šibenčankama i Šibenčanima stiglo sedamdesetak fotografija starih i nešto mlađih Šibenčanki za izložbu  „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” stiže novi poziv - u toj udruzi žele da na fotografijama koje će biti izložene bude što više prepoznatih žena pa mole da pogledate fotografije koje će narednih dana objavljivati na Facebook profilu "Šibenik News" i pomognete im ako prepoznate neku od njih. 

Riječ je uglavnom o staklenim negativima koji su sačuvani zahvaljujući osviještenosti Šibenčanina Zorana Mikulandre koji ih je pronašao po tavanima i skladištima u Šibeniku i ustupio Udruzi "Volim Šibenik". 
 
"Projekt se temelji na fundusu od oko 150 fotografija lijepih i plemenitih Šibenčanki  u rasponu od 1895. godine, kada je snimljena prva do sada najstarija poznata fotografija Šibenčanki koja je objavljena u SAD-u, do šezdesetih godina 20. stoljeća. Fundus sadrži brojne fotografije Šibenčanki, težakinja, građanski, intelektualki, poduzetnica, znanstvenica, manekenki, glumica, sportašica, prodavačica, frizerki, kumpravendi, mlikarica, pastirica, doktorica znanosti. Na žalost od mnogih lijepih Šibenčanki ostale su samo fotografije, a izgubila su se i zaboravila njihova imena. Zbog toga je jedan od ciljeva izložbe „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” identifikacija žena i djevojaka na tim fotografijama koje su snimali vrsni šibenski fotografi, majstori svog zanata, ali i profinjeni umjetnici, koji su itekako znali cijeniti ljepotu i eleganciju Šibenčanki", kaže autor izložbe Stanko Ferić. 
 
Imena Šibenčanki koje prepoznate možete poslati u Inbox ili javiti na broj 099 7333629.
 
Izložba će biti otvorena 7, prosinca ove godine u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku. Uz te brojne fotografije starih, za sada nepoznatih Šibenčanki, bit će izložene i fotografije koje  su stigle iz obiteljskih albuma Šibenčanki i Šibenčana širom svijeta. 
Sve njih pregledat će Povjerenstvo u kojem su Ljilja Stamenković, Željko Koloper Keke, Stanko Ferić, Zdenka Bilušić i Diana Ferić i one najupečatljivije i najreprezentativnije odabrati za izložbu, a sve ostale bit će objavljene online. 
 
 Projekt „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” ujedno i inicijativa da se u Šibeniku osnuje svojevrsni muzej baštine šibenske ženske ljepote po uzoru na Muzeja prekinutih veza u Zagrebu i slične projekte osmišljene za očuvanje vrijedne baštine. Šibenik na to ima pravo s obzirom na bogatstvo svoje baštine ljepote, ali i činjenicu da je u odnosu na broj stanovnika grad s najviše uspješnih manekeni i missica u Hrvatskoj.
Iz kategorije: Vijesti