Datum objave: 27. Studeni 2021

GODIŠNJICA SMRTI / Prije godinu dana napustio nas je naš Špiro, evo nekoliko manje poznatiih priča o njemu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije godinu danan, na današnji dan preminuo je glumac Špiro Guberina, jedan od najslavnijih i najpoznatijih Šibenčana.

Guberina je rođen u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.Proslavio se ulogom Joze u serijalu Velo misto. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Bio je osnivač  Malog hrvatskog teatra Kiklop

A jeste li znali da mu gluma nije bila prvi izbor?

Prije sedam godina u intervjuu za Večernji list kazao je kako mu Akademija nije bila prvi izbor studija. 

Na Građevini sam bio godinu dana, a na PMF-u odslušao sam šest semestara, a položio samo tri. No, vrag mi nije dao mira pa sam otišao na Akademiju. I zamislite, prošao sam iz prve. A da vidite kako mi je s glumom išlo, ispričat ću vam jednu zgodu s Brankom Gavellom. Na mojem prvom javnom nastupu na Akademiji, kada sam od treme puno zamuckivao i sav se ušeprtljao, Gavella me pitao: "Studiraš li ti još što?" Kad sam mu potvrdno odgovorio, samo je dodao: "Dobro, zadrži ti to ako zatreba. Mi te više s Akademije ne možemo izbaciti, ali dobro je da imaš rezervu" .

Špiro je u Šibeniku pohađao i glazbenu školu i svirao violončelo. Kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu po prvi put stječe glumačka znanja i gluma postaje njegov životni poziv. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje se na Građevinski fakultet, koji brzo zamjenjuje matematičkim. No u konačnici je 1954. upisao Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1958. godine.

Karijera

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. 

Kao student glume 1955. u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago". 

U zagrebačkom HNK prvi put je nastupio 1957. u Brechtovu "Kavkaskom krugu kredom", igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu.

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga.

Iz kategorije: Vijesti