Datum objave: 09. Prosinac 2021

BOŽIĆNICA ZA UMIROVLJENIKE / Više od 50 hrvatskih gradova daje božićnicu umirovljenicima. Šibenik nije među njima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedna hrvatska županija i 54 grada svojim će umirovljenicima dati božićnicu, božićni dodatak na mirovinu. Grad Šibenik nije među njima. Šibenski umirovljenici neće dobiti božićnicu, a službeno obrazloženje Grada Šibenika, odgovor na novinski upit glasi:

U proračunu Grada Šibenika nisu osigurana sredstva za ovu jednokratnu namjenu jer je mirovinski sustav u domeni države te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Grad Šibenik osigurava sredstva za besplatan i subvencioniran javni gradski prijevoz umirovljenicima svaki mjesec. Nastavno na ovu tematiku, unutar zakonodavnog okvira i područja djelovanja jedinice lokalne samouprave, pomažemo građanima koji su slabijeg imovinskog stanja, bilo da se radi o prednosti pri ostvarenju studentskih stipendija, pomoći za kupnju edukativnog materijala i dr., do isplate jednokratnih pomoći.

Gradovi (i jedna županija) koji će svojim umirovljenicima dati božićnice imaju slične socijalne kriterije, ali su iznosi drastično različiti i kreću se od 4000 kuna koliko će svojim umirovljencima s malim mirovinama dati Grad Umag do simboličnih 100 kuna koliko iznosi umirovljenička božićnica u Gradu Splitu. Među 54 grada koji i na ovaj način brinu o svojim umirovljenicima mnogi su daleko siromašniji i manje razvijeni od Šibenika.

Rekordne božićnice umirovljeni9cima dat će Grad Umag. Uz primjenu socijalnih kriterija i limita koji je zbog korona krize podignut, umaški umirovljenici dobiti će od 1000 do 4000 kuna božićnice. Grad Opatija će umirovljenicima s mirovinama do 3000 kuna Opatija dati 500 kuna božićnice s tim da je Opatija već najavila da će iduće godine božićnica biti 700 kuna i da će socijalni cenzus podići na 4000 kuna. Od 400 do 800 kuna božićnice umjesto dosadašnjih 200 do 400 kuna dobit će umirovljenici u Velikoj Gorici. U Samoboru je umirovljenička božićnica od 200 do 500 kuna, a u Malom Lošinju od 400 do 1000 kuna, ali u potrošačkim bonovima. Grad Sinj isplaćuje 300 do 400 kuna, Rijeka daje bonove u iznosu od 300 kuna, Varaždin će umjesto dosadašnjih 150 kuna davati 100 do 400 kuna, Koprivnica daje 200 kuna, Dubrovnik 200 do 400 kuna, Gospić 200 kuna, Županja daje 300 kuna svim umirovljenicima s mirovinom manjom od 3000 kuna.
Na popisu gradova koji će svojim umirovljenicima dati božićnice su Garešnica, Opuzen, Čazma, Kaštela, Labin, Imotski, Slavonski Brod, Buje, Osijek, Makarska, Kastav, Vrbovec, Pakrac, Kutina, Vinkovci, Đurđevac, Orahovica, Slatina, Ilok, Grubišno Polje, Dugo Selo, Ozalj, Hum na Sutli, Kostrena, grad koji će svim svojhim žitelkjima starijim od 65 godina dati 400 kuna božićnice bez obzira na iznos mirovine, Bakar, Novi Vinodolski, Metković, Rovinj, Komiža, Čeminac (700 kuna svima), Ogulin, Vukovar, Lepoglava, Crikvenica, Karlovac, Beli Manastir, Trogir, Hvar, Zabok, Zlatar i Krk.
Dubrovačko-neretvanska županija će svojim starijim stanovnicima s malom mirovinom u svim gradovima i općinama dati po 800 kuna uz uvjet da im mirovina nije veća od 1500 kuna.

Na popisu gradova koji nemaju božićnicu za umirovljenike (ili eventualno nisu potvrdili da će umirovljenicima dati božićnice) uz Šibenik su i Knin, Drniš, Skradin i Vodice.

Iz kategorije: Vijesti