Datum objave: 09. Prosinac 2021

U UŽEM IZBORU / Šibenik se bori s Koprivnicom, Đakovom, Jastrebarskim i Zaprešićem za titulu pametnog grada

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik  se, u kategoriji srednjih gradova,  uvrstio  u finale  četvrtog izbora najboljih hrvatskih gradova u pametnim i „zelenim“ rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon. Među pet pretendenata za nagradu Smart i Eco City Šibenik je izabran po osnovi čak tridesetak kriterija koji su dolazili u obzir u rangiranju gradova.

Šibenik je, stoji u obrazloženju organizatora natjecanja,  svoj ulazak  u finale izborio, među ostalim, jednim od tri najveća indeksa digitalne spreme uprave u kategoriji srednjih gradova (36,66 posto). U top 3 je, nadalje,  po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upa, inovacija i održivog razvoja u kategoriji srednjih gradova – ima ih pet. Čak 20,58 posto stanovništva Šibenika je visokoobrazovano, a u top 3 je i  prema broju stručnih učitelja informatike zaposlenih u OŠ  na području grada na svakih 1.000 stanovnika u kategoriji srednjih gradova (0,73 na 1.000 stanovnika). Također, u top 3 je i prema udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova (100 posto).

Nekoliko godina zaredom Šibenik je prepoznat kao grad koji ulaže u demografsku i socijalnu politiku te u obrazovanje i mlade, što nam je potvrda da se grad razvio u perspektivnu životnu i radnu sredinu. Izbor u finale za najbolje hrvatske gradove u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima dodatno je priznanje za ono što radimo da bi poboljšali život u Šibeniku“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Konkurenti Šibeniku za spomenutu nagradu su gradovi Koprivnica, Đakovo, Jastrebarsko i Zaprešić, a čiji će argumenti za nagradu Smart City u kategoriji srednjih gradova biti najjači, saznat ćemo 14. prosinca, kada će biti proglašeni dobitnici nagrade.

Iz kategorije: Vijesti