Datum objave: 10. Prosinac 2021

HOROR NA GROBLJU SVETOG SPASA / Ogradni zid se urušava, psi lutalice raznose ostatke pokojnika, a riječ je o zaštićenoj baštini

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog opasnosti od urušavanja  ogradnog kamenog zida oko groblja crkve svetog Spasa postavljen je odnedavno znak upozorenja pa građani prolaze pokraj njega na osobnu odgovornost. Žalosno je što se dopustilo da taj zid dođe u takvo stanje da predstavlja opasnost za prolaznike jer su na taj problem godinama ukazivali i pravoslavni svećenici i predstavnici srpske nacionalne manjine  u Šibeniku, a u rujnu ove godine o njemu je progovorila i SDP -ova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Šibenika Gordana Cvjetković. Upozorila je  da se to povijesno groblje, koje je pod zaštitom konzervatora, ne održava na primjeren način te da to mjesto zaslužuje  puno bolju brigu i zaštitu budući da je riječ o jednom od najznačajnijih pravoslavnih groblja na području Dalmacije, na kojem su grobnice poznatih obitelji poput Dedića i  Matavulja. 

 
Unatoč tomu što je taj problem sa zidom prisutan već godinama,  gradska uprava još ne zna što će i kada poduzeti. “Na lokaciji je postavljeno  upozorenje. Situacija je specifična jer se s unutarnje strane potpornog zida  nalaze grobnice i nasip do pune visine njegovog plašta pa će samo uklanjanje biti dosta zahtjevno. Groblje je  pod zaštitom konzervatora te će gradske službe u suradnji s konzervatorima i statičarem odrediti daljnja postupanja”, odgovorili su na naš upit.
 
 
Joško Vuković,  direktor “Čempresa”, gradske tvrtke koja brine o svih gradskim grobljima pa tako i o groblju svetog Spasa, kaže da je i njemu taj problem dobro poznat. 
“Prije koju godinu smo obišli tu lokaciju s predstavnicima gradske uprave.  Napravljen je troškovnik sanacije zida. Mislim da je iznosilo oko 70.000  kuna  i to ne bi bio problem. Problem je desetak privatnih grobnica koje se nalaze na groblju iznad zida i koje bi trebalo prekopati, kosti ekshumirati, a onda ponovno izgraditi te iste grobnice kad se izgradi novi zid. Ovaj drugi dio posla je grčevito teško izvesti jer su svi ti stari grobovi iznad zida napušteni. Vlasnik nam je nepoznat, a bez suglasnosti vlasnika  ne smijemo dirati u privatne grobove.  Morat ćemo iznaći neko pravno rješenje kako to riješiti ali i financijsko i to kroz proračun Grada jer se jedino kroz proračun Grada takve investicije mogu realizirati budući da je Grad Šibenik vlasnik groblja, Čempresi d.o.o. grobljem samo upravljaju”, napisao je u odgovoru na pitanje vijećnice Cvjetković, najavivši da će se, iako se pravno rješenje ne pronađe, sanirati taj zid kako se ne bi urušio.
 
Postoje i drugi problemi kada je riječ o tom groblju, a neki su na razini horor priča.
Na njemu su tri stara čempresa koja svojim korijenjem zadiru u unutrašnjost grobnica. Potiskuju na površini kosti mrtvaca koje raznose psi lutalice. To potvrđuju  svećenici  u šibenske parohije Srpske pravoslavne crkve u Šibeniku. Oni su osobno vijećnici Cvjetković ispričali  kako su u više navrata bili prisiljeni „kupiti posmrtne ostatke pokojnika i zatrpavali ih u susjedne zatvorene grobnice jer su ih noću raznosili psi“. 
 
“Rekli su mi da su se u više  navrata obraćali gradskoj upravi Grada Šibenika, da su ponudili da će stare čemprese sami ukloniti, ali da su svaki put dobili isti odgovor: da taj prostor nije u vlasništvu Pravoslavne crkve, da sami ne smiju poduzimati nikakve radnje, a da Grad treba ishoditi dozvolu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode za uklanjanje stabala. To je za mene  nedopustivo obrazloženje kod ovako važnog i osjetljivog  pitanja”, ističe Gordana Cvjetković.  Svećenici su dugo čekali dopuštenje da groblje mogu zaključavati jer je ono godinama bilo mjesto na kojem su se okupljali gradski narkomani te ostavljali za sobom igle i drugi narkomanski pribor.
 
Kada je riječ o održavanju groblja, Vuković ističe da su “Čempresi”, kojma je upravo to zadaća, tu na visini zadatka te da to groblje čiste dva puta mjesečno, kose travu, odvoze suho lišće. Napominje  kao direktor, svake subote ujutro, redovito obilazi sva groblja u gradu pa tako i Sv.Spas.
Problem  je što je više od 50 posto tih grobnica napušteno. Neke su  utonule i demolirane,  a “Čempresi” u njih ne mogu dirati. Još uvijek nisu odlučili oduzeti te napuštene grobnice za koje se godinama ne plaća grobna taksa iako im Zakon to dopušta.
 
Iz kategorije: Vijesti