Datum objave: 13. Prosinac 2021

PRO ECCLESIA ET PONTIFICTE / Papa Franjo odlikovao dubrovačkog ribara Božu Dolinu za njegovu ljubav prema zajednici i Crkvi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dubrovačkog ribara Božu Dolinu, posljednjeg lopudskog ribara koji cijeli život nesebično i s ljubavlju brine za svoju župnu, odlikovao je papa Franjo. Dodijelio mu je papinsko odličje Pro Ecclesia et Pontifice (Za Crkvu i Papu) koje mu je uručeno jučer u župi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku.

Odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Leon XIII. o pedesetoj obljetnici svog svećeničkog ređenja 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.

Među Hrvatima, nositeljimi odlikovanja Ecclesia et Pontifice su službenica Božja Marica Stanković te franjevci fra Bonaventura Duda i Marko Malović, skladatelj duhovne glazbe Ljubo Kuntarić, vojvođanski Hrvat prof. Bela Gabrić, književnik Milutin Mayer, pedagoginja Marija Jambrišak i mons. Vladimir Stanković.

Foto: PIXEL / Grgo Jelavić

Iz kategorije: Vijesti