Datum objave: 13. Prosinac 2021

GDJE GRANICE RAZDVAJAJU, KULTURA SPAJA / OŠ Tina Ujevića ugostila učenike iz Novog Sada i Rogaške Slatine

Diana Ferić
Diana Ferić

Osnovna škola Tina Ujevića bila je domaćin mobilnosti učenika međunarodnog Erasmus Plus projekta „Gdje granice razdvajaju - kultura spaja“, prve od 6 planiranih,a susret je trajao pet dana. To je  KA2 tip projekta: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse.

Riječ je o dvogodišnjem  projektu koji, osim OŠ Tina Ujevića, uključuje i partnerske škole iz Slovenije i Srbije: Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada te JVIZ I i  Osnovnu školu Rogaška Slatina iz istoimenog grada. 
"Cilj projekta je razvijanje multikulturalnih vještina učenika te razvoj pedagoških kompetencija učitelja u poučavanju multikulturalnih tema, a centralna tema je povijesna, kulturna i prirodna baština. Međukulturalne kompetencije podrazumijevaju uspoređivanje sličnosti i razlika među vlastitom kulturom te kulturama drugih zemalja, uočavanje prisutnosti stereotipa i predrasuda te čimbenika koji pridonose nerazumijevanju, ali i razumijevanju, među različitim kulturama te razvijanje društveno-jezičnih komunikacijskih funkcija što je sve od izuzetne važnosti za uspjeh pojedinca u današnjem svijetu koji obiluje kulturološkim različitostima", kaže Marijana Mikulandra, koordinatorica projekta u OŠ Tina Ujevića
 
Tijekom projekta izmjenjivat će se različiti metodološki pristupi poučavanju ovih vještina, a tijekom ove mobilnosti naglasak je bio na multisenzornom pristupu. Učenici su tako tijekom tih  5 dana mobilnosti istraživali i interpretirali materijalnu i nematerijalnu baštinu našeg kraja i  cijele Hrvatske  koristeći sva glavna osjetila. Na primjer , istraživali su  legendu o Zmajevom oku čitajući na Brailleovom pismu te pisali zvučnu poeziju o specifičnostima naše baštine. Posjetili su  i Civitas Sacra te tvrđavu Barone, koji svojim interaktivnim sadržajima odnosno proširenom stvarnošću interpretiraju kulturne i povijesne priče. 
Tjedan je bio vrlo dinamičan, a aktivnosti iskustvene, što je i bio glavni cilj ove mobilnosti. 
"Ovaj projekt je jako dobar za učenike jer možeš jako puno naučiti o gradu koji posjećuješ. Impresioniran sam  jer učitelji iz Srbije, Slovenije i Hrvatske jako dobro rade svoj posao. I želim ponovo putovati uz Erasmus+ projekte", kazao je  jedan od učenika iz Rogaške Slatine.
"Bilo je to sjajno iskustvo. Naučila sam mnogo o organizaciji ovakvih događaja i usklađivanju radionica i razgledavanja grada. Veselim se što ćemo i mi ugostiti naše partnere i, prije svega, prijatelje", napisala je učenica iz Novog Sada. 
Tim prvim susretom su vrlo zadovoljni i nastavnici.
 
Aleksandra Spasić, koordinatorica novosadskog partnera rekla je: 
“Posebna vrijednost  ovog projekta  je to  što su učenici imali priliku da nauče i iskuse nešto novo u grupi s učenicima iz drugih škola i država. Jezična barijera nije postojala, sporazumijevali su se na srpskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Zanimljive zadatke koje su dobivali lako su rješavali podijeljeni u grupe s drugarima iz susjednih država.  Najveća vrijednost ovog projekta su novostvorena prijateljstva koja će se nastaviti. ", istaknula je  Aleksandra Spasić, koordinatorica novosadskog partnera .
Projekt  će se nastaviti u ožujku u Novom Sadu,a potom u travnju  u Sloveniji.”
 
Iz kategorije: Vijesti