Datum objave: 14. Prosinac 2021

AKTUALAC / Mario Kovač pitao krije li se iza gradonačelnikove besprijekorne vanjštine mali autokrat

Diana Ferić
Diana Ferić

Sljedeće godine gradska uprava konačno će urediti parkiralište na Vidicima kako bi se oslobodili nogostupi za pješake, najavio je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta odgovarajući na pitanje vijećnika  SDP -a Ivana Rajića. 

 “Izgradnja i uređenje parkirnog prostora na Vidicima bila je planirana ove godine I zato je osiguran novac u proračunu, ali nije se ništa dogodilo. To je sigurnosno pitanje za građane jer su nogostupi  automobila i pješaci su ugroženi. Hodaju  kolnikom što nije dobro ni za vozače. Hoćete li taj parkirnu prostor u 2022. urediti?”, upitao je. 
 
“Slažem se s gospodinom Rajićem Ja sam mislio da ćemo to riješiti još prije dvije godine, ali  riječ je o imovinsko – pravnim odnosima. Jedan građanin nas je tužio  da mu  želimo uzeti nekoliko četvornih metara I to  se zakompliciralo.  Konačno je ovih dana i tih par kvadrata uknjiženo na Grad Šibenik pa  ne vidim prepreku da to riješimo u sljedećoj godini”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
 
Vijećnik Domovinskog pokreta Mario Kovač izrazio je negodovanje zbog toga što gradonačelnik Željko Burić u predlaganju novog gradskog proračuna ne poštuje zakonom utvrđene rokove, a to je da se vijećnicima mora prijedlog novog proračuna uputiti do 11. studenog, a oni su ga dobili tek 6. prosinca.
 
“Danas imamo sjednicu , uz Prijedlog proračuna, više od 35  točaka dnevnog reda Zašto ignorirate  ove rokove.  Izazivate sumnju u transparentnost. Skriva li se iza vašeg besprijekornog izgleda   jedan  mali autokrat”, upitao je Kovač gradonačelnika Burića.
 
Pročelnik za financije Slobodan Tolić, pomalo zbunjeno, ustvrdio je da su rokovi ispoštovani i da se taj rok odnosi na dostavu predsjedniku GV – a, a ne vijećnicima. 
 
I na današnjem aktualnom satu gradonačelnik je na sličan način, sarkastično, komunicirao s vijećnikom NL Stipe Petrine Brankom Kronjom vezano za probleme stanara stare gradske jezgre.
 
 
“Grad Split od 2019. godine ima odluku da se drukčije tretiraju stanari stare jezgre. Oni imaju pravo na besplatni parking. Stara gradska jezgra predstavlja Šibenik na razglednicama, a ne Meterize ili Šubićevac, a  mi ne činimo ništa da ti ljudi žive normalno. Oni nemaju gdje parkirati. Grad Spit je to prepoznao. Trebali bi moći parkirati po povlaštenoj cijeni i u garaži pod Poljanom. Vi ste dobili novac od EU, ali za koga, valjda za građane,a ne da bi Gradski parking naplaćivao komercijalnu cijenu”, ustvrdio je Kronja.  
Negodovao je i zbog stalne sanacije zida kod spomenika radi Končaru koji se stalno samo krpa, a krpanje sada traje 6 mjeseci za koliko se, kazao bi, može izgraditi nogometno igralište.
 
“Što se tiče vašeg prometnog znanja sva sreća da ne obnašate vlast. Jedino  što vi želite je pretvoriti  javne površine u besplatan parking.  Vi se jedino  želite besplatno parkirati.. Građani moraju samo osigurati parking, ako imaju automobil, a ne koristiti besplatno javne površine”, odgovorio je gradonačelnik Burić. Vezano za primjedbu da bi se za šest mjeseci mogao izgraditi stadion,a ne sanirati jedna zid odgovorio je da odakle vijećniku pravo da provjerava što se i kakao radi dok radovi traju te da će ga preporučiti kada se bude gradio novi stadion da ga izgradi za 6 mjeseci.
 
Vijećnika Travčić s NL Stipe Petrine ponovno je zanimalo što će biti u Docu nakon sanacije rive. 
 
“Rekli ste da će to  biti luka samo za komunalne brodice I da se sve radi samo da više ne bi bilo plavljenja  rive . Kakav će status ta luka dobiti? Gradska pročelnica Dulibić kaže da mora biti luka  županijskog  značaja, a Jadranka Fržop, ravnateljica Županijske lučke uprave  da to nije u ingerenciji  Županijske lučke uprave”, upitao je.
 “To je pitanje za županijsku razinu.Vi ste kolacijski vijećnik na razini Županije i morate tamo postaviti pitanja. Ja mogu reći da će se u Docu samo sanirati riva i da neće biti nikakvih gluposti poput garaža, cesta, autocesta”, kategoričan je bio gradonačelnik Burić. ovom proračunu  plavljenje, dugogodišnji problem,a sve drugo će ostati isto.
 
Vijećnika SDP -a Tonći Restović ponovno je zanimalo razmišljali li gradska upravo o tome kako se značajno povećanje komunalne  naknade odrazilo na građane slabijeg životnog standarda  
“Prikupili smo oko 1500 potpisa građana da se ta odluka stavi izvan snage i da se donese bolje rješenje. Znate li koliko iznosi komunalna naknada nakon tog povećanja?”, ustvrdio je Restović.
 “Prošlo je vrijeme da Šibenik bude jeftina destinacija,  a to se odnosi  na komunalnu naknadu. Naši gospodarski subjekti i dalje plaćaju komunalnu naknadu visina  koje je u Hrvatskoj u donjoj polovici ljestvice. Vi pokušavate dezavuirati i poništiti odluku Gradskog vijeća  iz političkog razloga, ali to vam neće uspjeti”, glasio je Burićev odgovor.
Postavljeno je i pitanje o tomu kako je moguće da nogometašima HNK Šibenik kasne plaće nakon što je, navodno, uspješno privatiziran I nakon što sud obili više od 3 milijuna kuna od Dinama I najavljivali investicije.
Gradonačelnik Burić je na to kazao da je privatizacija bila besprijekorna,a za sve drugo da se vijećnik mora obratiti vlasniku tog kluba. 
Vijećnik Rikard Marenzi postavio je pitanja vezana za sistematizaciju radnih mjesta u Sportskim objektima u kojima bi se uskoro trebao zaposliti vijećnik Suverenista Nenad Samardžija. Dobio je odgovor da su tom sistematizacijom planirano 53 radna mjesta,a da će zapošljavanjem preko natječaja na koji se javio i Samardžija imati 44 zaposlenika.
Vijećnik Samardžija pitao je za sanaciju mostića u Ražinama I dobio odgovor zamjenika gradonačelnika  Danijela Milete da se za to izrađuje projekt.
Iz kategorije: Vijesti