Datum objave: 15. Prosinac 2021

IN MEMORIAM / Umro je poznati arhitekt prof.dr.sc, Šibenčanin Ivan Juras, projektirao je Krešimirov dom

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezapaženo je u Šibeniku prošla vijest o smrti još jednog poznatog Šibenčanina. U nedjelju, 12. prosinca 2021., preminuo je prof.dr.sc. Ivan Juras, umirovljeni profesor Arhitektonskog fakulteta.

Ivan Juras rođen je u Šibeniku 1941. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Bio je dugogodišnji nastavnik kolegija Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje. Tema doktorske disertacije „Primjena i razvoj crteža u postupku projektiranja“ ocrtava njegov interes za crtež kao projektantski alat koji se napaja stvaralačkom imaginacijom autora. Kada se ne tako davno činilo da računalna tehnologija nosi promjenu paradigme, prihvatio je, pa čak i poticao ovu neminovnost  pritom energično braneći pedagoški značaj, ključnu ulogu crteža u stasanju arhitekta. Crtež vidljiv u cjelini lista papira, neposredan kontakt uma i ruke u „embrionalnoj fazi razvoja prostorne zamisli“ ,kako je često znao reći, smatrao je bitnom odrednicom arhitektonske edukacije na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Objavio je knjige Utopijske vizije arhitekture grada 1997. i Crtež u znanosti – Drawing in Science 1998. Autor je brojnih znanstvenih radova i objavljenih znanstvenih članaka. Bio je voditelj znanstvenog projekta „Atlas arhitekture Republike hrvatske – 20.vijek“ . Bio je predstojnik Zavoda za Arhitekturu i dekan Arhitektonskog fakulteta. Jedan je od naj-nastavnika prema izboru Studenata Arhitektonskog fakulteta akademske godine 2004./05. 

Vrstan arhitekt, profesor Ivan Juras autor je brojnih urbanističko arhitektonskih projekata među kojima se ističu: prvonagrađeni natječajni projekt za Dom boraca i omladine u Šibeniku 1976. (sa N.Šegvić, E.Špirić, A.Vulin), natječajni projekt za stambeno naselje Franjo Sertić i Slavonskom Brodu 1978., natječajni projekt za Zgradu Vlade RH u Zagrebu 1996., Obiteljska kuća B u Sovlju pokraj Šibenika 1992. Za zgradu Krešimirovog doma u Šibeniku  je sa arhitektom Emilom Špirićem dobio godišnju nagradu Vladimir Nazor za 1986. godinu. Zapažene su i njegove samostalne izložbe crteža i akvarela.

 

Iz kategorije: Vijesti