Datum objave: 16. Prosinac 2021

KORONA / Nova pravila u borbi protiv korone. Sabor ozakonio kazne od 30 do 50 000 kuna za nepoštivanje COVID potvrda.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nema popuštanja epidemioloških mjera u borbi protiv korone. Čini se da ostaju na snazi do daljnjeg uz neke manje promjene. Najveća novost u borbi protiv zaraze su izmjene i dopune Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje je jučer na sramotnoj sjednici usvojio Hrvatski sabor. Uz ostalo tim zakonom uvedene su kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima.
Sve dosadašnje mjere, obveze nošenja zaštitnih maski, pridržavanja razmaka, radnom vrijeme trgovina, pravila o javnim okupljanjima nisu se mijenjale osim što će dozvole za javna okupljanja od sada izdavati županijski stožeri Civilne zaštite.
No
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je i sedam novih odluka koje vrijede od danas (16. prosinca) do 31. prosinca ove godine, kada će ih se preispitati i procijeniti njihova svrhovitost. Dakle, obvezno je testiranje svih zaposlenika na virus SARS-CoV-2 u djelatnosti socijalne skrbi, odnosno u ustanovama socijalne skrbi, udrugama, vjerskim zajednicama, drugim pravnim osobama, kod obrtnika i fizičkih osoba koje socijalnu skrb obavljaju kao profesionalnu djelatnost te Centra za posebno skrbništvo, a koji dolaze na posao, najmanje dva puta u sedam dana. Iznimno, testiranje nije obvezno za zaposlenike koji ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, osim ako imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19. Sve to odnosi se i na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije.

Izdavanje potvrda

Najlakše je do potvrde doći preko platforme e-Građani. Dio građana koji ne koriste e-Građane mogu na fizički način dobiti potvrdu. Potvrde se također mogu dobiti i u ljekarnama. Sva testna mjesta mogu izdati potvrdu, HZZO šalteri to isto rade te ordinacije obiteljske medicine, pedijatrijske i stomatološke ordinacije. Svako testiranje i cijepljenje se odmah evidentiraju u sustavu. Svaka promjena statusa cijepljene osobe zahtijeva da osoba izvadi novu covid-potvrdu. Treća doza cjepiva ne znači da se automatski produljuje COVID potvrda. Te osobe trebaju dobiti novu potvrdu jer dodatna doza ne znači automatsko produljenje. Nova dozvola će vrijediti godinu dana od dana cijepljenja.

Kontrola COVID potvrda

Kontrola se vrši uz pomoć covidGo mobilne aplikacije, a ona je svima dostupna besplatno. Aplikacija za vrijeme kontroliranja ne zahtijeva postojanje internet prometa, ona radi u takozvanom offline modu. Potrebno preuzeti je i jednom tjedno ažurirati listu javnih ključeva. Sama kontrola ne zahtijeva troškove, može se jednostavno obaviti uz besplatan alat.

Na koga se ne odnose potvrde u javnim ustanovama

Potvrde se ne odnose na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju COVID potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice i na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo. S potvrdom liječnika također se može doći na posao, koja se izdaje na temelju brzog antigenskog testa, ako potvrđuje da je osoba preboljela bolest unazad 12 mjeseci. Također, oni koji su unutar 12 mjeseci imali zarazu i dokazali ju PCR-testom moraju pokazati liječničku dokumentaciju.

Obaveza testiranja ne odnosi na javni prijevoz. Stožer je produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Iz kategorije: Vijesti