Datum objave: 16. Prosinac 2021

OPROŠTAJ / Uz pjesmu "O Bella Ciao" pokopan je danas Šibeniku Krste Lambaša, posljednji nositelj Spomenice iz 1941.

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednji nositelj Spomenice iz 1941. godine u Šibeniku Kreste Lambaša Maćo pokopan je danas u 97. godini na groblju svete Nediljice. Prigodnih riječima od njega su se oprostili šibenski novinar i publicist Ivo Mikuličin I  poznati šibenski antifašist I nekadašnji saborski zastupnik Ivan Ninić koji je bio i Lambašin radni kolega u nekadašnjem Sekretarijatu unutarnjih poslova u Šibeniku.

Ivo Mikuličin je  prijateljevao s Krstom Lambašom na njegovoj Jadriji i kartao se  s njim skoro do posljednjih njegovih dana.  Napisao je o njemu i puno tekstova.
“Ja uvijek kažem da je Šibenik bio na pravoj strani I 1941. , 1971. I 1991. , a jedna od zaslužnih ljudi za to upravo je naš Mačo”, kazao je Mikuličin.
Ivan Ninić je podsjetio na Lambašin životni put počevši od činjenice da je potekao iz siromašne obitelji pa se morao u 13 godini zaposliti kao mesarski pomoćnik. Vrlo brzo se zadojio radničkim i lijevim idejama. Bio je i u talijanskim zatvorima. Nakon 2. svjetskog rata mogao je, kazao je Ninić, obavljati razne visoke funkcije od pomoćnika ministra unutarnjih poslova do  šefa sigurnosti Titovih Brijuna,a li on je sve odbio I ostao je u Šibeniku gdje je godinama bio načelnik Sekretarijata unutarnjih poslova. 
Bio je jedno vrijeme i predsjednik HNK Šibenik.
“ Sjećam se, kada sam se zaposlio u SUP – u kako mi je kazao da je  teže raditi u policiji u Šibeniku nego u  Zagrebu ili Beogradu jer  su tu tvoji sugrađani te da svaku odluku koju donesem prije prespavam. Takav je bio i on sam  i trudio se uvijek štiti svoje Šibenčane, ne kažnjavati ih najstrožim kaznama. Bio je društven čovjek, vrlo odan svojoj obitelji, supruzi Dušanki i kćerima Smilji i Bilji. Iznad svega je volio svoju Crnicu u kojoj je rođen i svoj Šibenik. Bio je cijeli život dosljedan kao ljevičar, antifašist i ateist. Borio se pod crvenom zvijezdom i nikada je se nije odrekao”, kazao je Ninić.
Krste Lambaša Maćo je u skladu tim i pokopan – uz pjesmu  "O Bella Ciao”.
Iz kategorije: Vijesti