Datum objave: 27. Prosinac 2021

OTKRIĆE / Pod mentorstvom Šibenčana hrvatski je tim otkrio novu vrstu iz Perua, bez da su bili tamo.

Diana Ferić
Diana Ferić

Znanstvenik i fotograf Roberto Sindaco, Museo Civico di Storia naturale (Torino, Italija) te Niko Kasalo, Maks Deranja i Karmela Adži, studenti na diplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavili su, pod mentorstvom Šibenčanina Josipa Skeje zajednički rad u znanstvenom časopisu otvorenog pristupa, Journal of Orthoptera Research, u kojem opisuju kukca koji tek valja imenovati. Kukac je pronađen u Peruu, a oni su ga detektirali bez da su bili tamo, samo na temelju fotografija. Vijest je prenio i Scien eDaily.

U principu se nove vrste definiraju na bazi uzoraka prikupljenih iz njihovih prirodnih staništa. a koji se potom pohranjuju u muzej kako bi se sačuvali za buduće potrebe.

 Posjedujući nekoliko visokokvalitetnih fotografija, autori su odlučili osporiti normu i imenovati novu vrstu samo na tom temelju. Rad je prvotno odbijen, ali je postignut kompromis – mogao se objaviti bez imena vrste.

Međunarodni kodeks zoološke nomenklature je dokument u kojem su navedeni propisi za ispravno znanstveno imenovanje životinjskih vrsta

Omogućuje imenovanje vrsta na osnovi fotografija, ali se ta praksa u principu ne odobrava.

 Stoga su autori odlučili koristiti bezimenu vrstu kako bi skrenuli pozornost na ovaj problem i razjasnili stvari.

Imena u zoologiji sastoje se od dvije riječi: imena roda i imena vrste. Pošto je ime vrste odbijeno, skakavac se sada misteriozno zove "bezimeni Scaria".

Još jedna važna poruka ovog rada je kako znanstveni portali za građane, kao što je iNaturalist, dopuštaju svim zainteresiranim za prirodu da pridonose 'pravom' znanstvenom radu objavljivajući svoja otkrića na internetu.

Autori vjeruju da uključivanje laika u znanstveni proces može pomoći u premošćivanju komunikacijskog jaza između znanstvenika i javnosti i raspršiti sve veću skepsu prema znanosti.

Pozivaju sve da se pozabave s prirodom oko sebe i zabilježe njezinu ljepotu objektivom svojih fotoaparata.

"Samo u interakciji s prirodom možemo istinski osjetiti koliko bi mogli izgubiti ako se ne brinemo o njoj, a ta briga je pod hitno potrebna", rekli su autori studije.

Mladi šibenski znanstvenik, nesuđeni svećenik, asistent je na PMF -u pred doktoratom, a bio je I u timu znanstvenika koji je otkrio kako je nastao prvi složeni organizam.

Iz kategorije: Vijesti