Sidebar Menu

Datum objave: 29. Prosinac 2021

DOBRIĆ / Studenti umjetničke akademije u Splitu restaurirali kameno stubište na Dobriću

Diana Ferić
Diana Ferić

Na Skalicama iznad Dobrića završena je restauracija srednjovjekovnog kamenog stubišta gotičkih stilskih karakteristika. Ovo je stubište jedini srednjovjekovni primjer uz profane (svjetovne) objekte u šibenskoj povijesnoj jezgri. Restauraciju je iniciralo Društvo Juraj Dalmatinac sklopu projekta STANADI – uređenje arhitektonskih detalja u šibenskoj gradskoj jezgri, a proveli su je studenti Umjetničke akademije u Splitu s Odsjeka za konzervaciju i restauraciju pod mentorstvom doc. Siniše Bizjaka, mag. konz. rest. Ukupna vrijednost projekta je 25.000 kuna.

Kameno stubište je očišćeno, prskanjem i četkanjem uklonjene su biološke naslage sa kamena. Kameno stubište je zaklonjeno od utjecaja sunca i podložno intenzivnom obraštaju mikroorganizama na kamenoj površini. Mikroorganizmi nastanjeni na kamenu svojim izlučevinama razaraju kamenu površinu te ih je potrebno ukloniti.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.