Datum objave: 04. Siječanj 2022

HOP / Troje proizvođača s otoka u Županiji dobilo za svoje proizvode oznaku "Hrvatski otočni proizvod"

Diana Ferić
Diana Ferić

Pravo upotrebe oznake “Hrvatski otočni proizvod “ u Šibensko – kninskoj županiji potvrdilo je troje proizvođača  s otoka i to  za 15 proizvoda.

Salvia Kornati amije koristiti tu oznaku za  hidrolate  ljekovite kadulje i smilja te za njihova eterična ulja  čaj od ljekovite kadulje.  

Natura Škoj Maria Šmita s otoka Prvića dobio je tu oznaku za  osam prirodnih kozmetičkih proizvoda među njima  ulje za tijelo I kosu te balzami Šibenska pomada I Parčićev melem , te za ekstradjevičansko ulje, OPG Ksenija Baljkas s Kaprija  za zelene masline  u salamuri

Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod bio je otvoren od 7. do 29. listopada 2021., a na njega je pristiglo  27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su kandidirali 86 proizvoda.u četiri kategorije I to primijenjena umjetnost i dizajn – zaprimljen, kemijski proizvodi , prehrambeni proizvodi  I pića . Iz Šibensko – kninske županije stigli su zahtjevi samo za kemijske I prehrambene proizvode. 
Sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom »Hrvatski otočni proizvod« četiri nadležne tehničke komisije kao stručna tijelo i Savjet projekta vizualnog označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod" pregledali su sve zaprimljene zahtjeve i priloženu dokumentaciju te uputili ministrici Tramišak prijedlog za dodjelu oznake HOP.  Nakon toga je ministrica  regionalnog razvoja Tramišak donijela  Odluku o dodjeli prava na vizualno označavanje proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“  za 78 proizvoda kandidiranih od strane 23 proizvođača. 
U ovom trenutku oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca
Iz kategorije: Vijesti