Sidebar Menu

Datum objave: 05. Siječanj 2022

TO SE ČEKALO / Vlada RH potvrdila da je rekonstrukcija ljevaonice u Impol - TLM-u strateški projekt Republike Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlada Republike Hrvatske potvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog odluke o proglašenju projekta „Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Impol-TLM d.o.o. je pripremao dokumentaciju koja je zahtijevala usklađivanje okolišne dozvole, sustava odvodnje i protupožarnog sustava i na tom dijelu smo već i pridobili pozitivna mišljenja nadležnih tijela, a današnja odluka Vlade znači da smo na korak do ulaganja zahtjeva za pridobivanje građevinske dozvole kako bismo što prije mogli krenuti sa samom izgradnjom, priopćili su iz Impol - TLM -a.

U kolovozu 2020. godine ovaj projekt je bio uvršten na Listu mogućih strateških projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima, a cilj Impol Grupe je osigurati daljnja ulaganja, a najveći prioritet je dovršetak danas potvrđenog strateškog projekta.

"Sporazum se odnosi na rekonstrukciju ljevaonice u vrijednosti oko 183 milijuna kuna za prvu fazu. Tim projektom će se osigurati sirovinska neovisnost, podizanje kvalitete i troškovna učinkovitost. Projekt je financiran u potpunosti od strane Impol Grupe, a krajnji rok realizacije prve faze projekta je 31.12.2024. godine.U zadnjih pet godina govorimo o realiziranim investicijama unutar same tvornice, o instalaciji nove peći za zagrijavanje i homogenizaciju blokova unutar tople valjaonice, govorimo o pokretanju nove razrezne završne linije od prije dvije godine, također i o modernizaciji toplovaljačkog stana s implementacijom umjetne inteligencije, kao i o nizu projekata koji se odnose na podizanje razine sigurnosti rada bilo od protupožarne strane ili od strane zaštite na radu", izjavio je mr. sc. Bojan Kropf, predsjednik Uprave Impol-TLM d.o.o.

Ovim projektom planira se suvremena ljevaonica, tehnološki dovršena sukladno najboljim raspoloživim tehnikama (BAT) na tržištu, konačnog kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Projekt je od ključne važnosti za pretapanje vlastitog i povratnog otpada, sukladno s ISO 14021, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost sukladno s novim zelenim tehnologijama za trajno održive proizvode (ASI standardi). Građenje je predviđeno u fazama, a svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanje i taljenje. U početnoj fazi potrebno je pripremiti i veći dio vanjske infrastrukture.

"Držimo da smo postali važan dio Grada Šibenika te je ovaj projekt od izuzetne važnosti za lokalnu sredinu kao i za županiju Šibensko - kninsku, pa s ovakvom industrijom Impol-TLM d.o.o. doprinosi boljem ekonomskom održivom konceptu. Ovim putem zahvaljujemo svima koji sudjeluju u ovom projektu i koji su doprinijeli i današnjoj potvrdi projekta kao izuzetno važnog za nesmetani nastavak rasta cjelokupnog obima procesa proizvodnje i nastavak rasta broja zaposlenih. Zahvaljujemo se posebice ministru gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislavu Ćoriću, gradonačelniku Grada Šibenika g. Željku Buriću, županu Šibensko – kninske županije dr. sc. Marku Jeliću te prijašnjem županu g. Goranu Pauku i svim nadležnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, a koja su sudjelovala u postupku odobrenja ovog projekta strateškim", istaknuo je mr. sc. Bojan Kropf, predsjednik Uprave Impol-TLM d.o.o.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.