Datum objave: 08. Siječanj 2022

ŠIBENSKA BOLNICA / Zbog širenja koronavirusa uskoro možda neće biti mjesta na Jedinici intenzivnog liječenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Situacija u šibenskoj bolnici došla je do kritične točke koju nitko nije očekivao. Naime, Jedinica intenzivnog liječenja vrlo skoro bi mogla biti popunjena, potvrdio je Kristijan Stipaničev, ravnatelj šibenske bolnice.

U toj ustanovi se trenutačno od Covida liječe 64 pacijenta. Na respiratorima je 18 najtežih bolesnika.

Naime, maksimalni kapacitet Jedinice intenzivnog liječenja je 20 pacijenata, a s istim tolikim brojem respiratora raspolaže šibenska bolnica.

Prema riječima dr.Stipaničeva , tijekom ovih bi mogao biti popunjen maksimalni kapacitet JIL-a budući da s Covid odjela stižu preporuke da se još nekoliko pacijenata prebaci na uređaje koji omogućuju mehaničko ventiliranje.

Ravnatelj šibenske bolnice istaknuo je kako nema mogućnosti za povećanje kapaciteta u Jedinici intenzivnog liječenja, budući da je bolnica ograničena kako uređajima, tako i kadrovski, pa čak i prostorno što se samog JIL-a tiče.

Inače, zbog 'divljanja' koronavirusa u Šibensko - kninskoj županiji sve više medicinskog osoblja je izvan stroja.

Što se samog Covid odjela tiče, na njemu prostora za primanje novih pacijenata ima, jer šibenska bolnica u jeku trećeg vala pandemije minulog proljeća maksimalno je zbrinula čak 79 pacijenata oboljelih od Covida-19.

Postavlja se pitanje gdje će biti zbrinuti najteži pacijenti kojima idućih dana bude potrebno liječenje na JIL-u? Teško je očekivati da bi oni mogli biti prebačeni u Split, koji je zamišljen kao regionalni respiratorni centar za Dalmaciju, budući da je i na Križinama situacija vrlo teška.

Kao jednu od mogućnosti, dr. Stipaničev vidi soluciju da se najteži bolesnici iz Šibenika prebacuju u ustanove na sjeveru Hrvatske gdje situacija još uvijek nije tako teška kao u Dalmaciji.

Iz kategorije: Vijesti