Datum objave: 10. Siječanj 2022

EPIDEMIOLOG KOLARIĆ: Nemamo značajnu promjenu u strategiji nošenja s pandemijom, očekujem veliki broj zaraženih

Diana Ferić
Diana Ferić

Epidemiolog Branko Kolarić nije iznenađen velikim brojkama novozaraženih. "Ne mogu reći da me iznenađuju brojke. Mnoge zemlje imaju sličnu situaciju. Mi smo imali zadnja dva tjedna veća okupljanja, danas počinje škola. Mi imamo preklapanje 4. i 5. vala. Širenje se može usporiti. Ali trebaju nam adekvatne mjere", kazao je.

Je li omikron najblaža varijanta? Bolnice nam se i dalje pune. Je li razlog slaba procijepljenost?

Da, to je najvažniji razlog i izaziva najveću zabrinutost. Imamo slabu procijepljenost. Očekuje nas i puno bolovanja, i u školama će doći do zaražavanja. Bit će puno izolacija i samoizolacija.

Omikron jest najblaža varijanta, ali kad imate puno više zaraženih, onda je i broj u bolnicama veći. Danas imamo 250 ljudi na respiratoru.

Pravila u školama

Ja sam bio za to da se još tjedan dana produže školski praznici. Osim boravka u školi, tu je pitanje gradskog prijevoza.

U Splitu imamo velik broj hospitaliziranih, 85 posto necijepljenih, veliki broj su stariji… Veći broj novih pacijenata zaraženih covidom su mlade osobe.

Cijela populacija je zahvaćena sada. U Britaniji je recimo broj hospitalizirane djece bio 40, 50, a sad s omikronom je preko 100 dnevnih hospitalizacija.

Smanjenje izolacije?

Trajanje izolacije za zdravstvene djelatnike bi se moglo smanjiti jer neće imati tko raditi, o tome razmišljaju u Britaniji.

Je li omikron početak kraja pandemije? Hoće li osigurati imunitet krda?

Ne mislim da će omikron osigurati imunitet krda. Globalno cijepljenje je nešto što bi smanjilo vjerojatnost novih varijanti.

Praćenje kontakata?

Ne pratimo realno kontakte, to je nemoguće. Već mjesecima imamo velike brojke. Nemoguće je to pratiti.

Preporuke za ovaj tjedan?

Oni koji se nisu cijepili, neka se cijepe, nosite maske pravilno, izbjegavajte sve nepotrebne bliske kontakte, tko može, neka radi od kuće.

O mjerama

Sve su to blaže mjere, preporučen je rad od kuće. Nemamo značajnu promjenu u strategiji nošenja s pandemijom. Očekujem veliki broj zaraženih idućih dana, rekao je Kolarić za HTV.

Iz kategorije: Vijesti