Datum objave: 11. Siječanj 2022

OLUJNO NEVRIJEME / Još je na snazi najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke pojave. Orkanska bura zatvorila je ceste.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Državni hidrometeorološki zavoda objavio je crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala, zbog orkanske bure koja je odsjekla obalu od kontinentalne Hrvatske i trenutno nema prohodnih prometnih pravaca.
Zbog orkanske bure i zimskih uvjeta nema slobodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Osobna vozila mogu prometovati iz Dalmacije prema unutrašnjosti autocestom A1 do čvora Zadar 2 te dalje državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca ili državnom cestom DC1. Ostale skupine vozila (osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama) mogu prometovati starom cestom DC1 do Gračaca pa dalje autocestom A1 ili državnom cestom DC1.
U Velebitskom kanalu puše olujna, mjestimice orkanska bura s najjačim udarima vjetra do 185 km/h, a na području Dalmacije puše mjestimice vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima do 150 km/h.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar DC3),

  • Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);

  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);

  • Paški most (DC106)

  • most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 između čvorova Zadar 2 i Posedarje u smjeru Zagreba te Gornja Ploča i Sveti Rok u smjeru Splita (zbog orkanskog vjetra na državnim cestama DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te zimskih uvjeta na državnoj cesti DC50 Gospić-Gračac);

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica;

  • brza cesta Solin-Klis (DC1);

  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

  • DC25 Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (zbog snježnih zapuha i vijavice);

  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački (jaka bura).

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost, olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led, vozače pozivamo na krajnji oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje. U tijeku je zimsko održavanje cesta. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Foto: Davor Strenja / morski HR

 Što znači crveni meteo alarm?

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Iz kategorije: Vijesti