Datum objave: 13. Siječanj 2022

ZAKON O HRVATSKOM JEZIKU / Matica Hrvatska priprema Zakon o hrvatskom jeziku. Spominju se i kazne za prekršitelje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Matica hrvatska priprema prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku koji bi se uskoro trebao naći pred Saborom te bi mogao, ako bude usvojen, još ove godine stupiti na snagu. Zakone o jeziku imaju mnoge zemlje, a Hrvatska ga još nema unatoč višedesetljećnim pokušajima da ga se napiše i donese. Na izradi prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku radi Peteročlana radna skupina Matice hrvatske; August Kovačec, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić, Tomislav Stojanov i Mario Grčević, a pomažu pravne službe Sabora i Matice hrvatske te jedan neovisni pravnik.
Dosadašnji pokušaji donošenja Zakona o hrvatskom jeziku nisu bili uspješni.
Prijedlozi koji su se redali od 1995. do 2017. godine uglavnom su prošli neslavno i doživjeli su krah, a hrvatska je Vlada u jednom trenutku ocijenila da je takav zakon nepotreba, No od nastojanja da se hrvatski jezik zaštiti zakonom i tako sačuva u svojoj autentičnosti pa i od izumiranja koje mu nedvojbeno prijeti, nije odustalo. Sada je na pomolu novi prijedlog, a aktualiziran je i stari prijedlog Matice hrvatske da se uvedu i kazne za one koji Zakon o hrvatskom jeziku ne provode. Eventualno uvođenje kazni za kršenje Zakona o jeziku ne bi bio neki hrvatski presedan jer gotovo sve zemlje koje imaju zakone o svojim jezicima imaju i dijapazon kazni za kršenje jezičnih zakonski odredbi. Primjerice susjedna Slovenija koja već odavno ima Zakon o slovenskom jeziku žestoko čuva svoj jezik drakonskim kaznama za prekršitelje u iznosu od 8000 do čak 40 000 eura.
Hoće li i Hrvatska u nastojanju da zaštiti svoj jezik posegnuti i za kaZnama kao sredstvom njegova očuvanja, još se ne zna no činjenica je da bi, kada bi se u Hrvatskoj primjenjivao slovenski zakon, mnogi bankrotirali.

Iz kategorije: Vijesti