Datum objave: 19. Siječanj 2022

SLUČAJ LUGUŠA / Arhitektica Pavković smatra da je problematičan iz više razloga, i da je gradska uprava morala reagirati

Diana Ferić
Diana Ferić

 Građevinski radovi na lokaciji Luguša u Šibeniku, omeđenoj talijanskim bunkerima iz 2. svjetskog rata gdje su bagerom sravnjeni stari vojni objekti u žiži su interesa ne samo šibenske javnosti. Na to što se dogaša osvrnula se na svom Facebook profilu arhitektica i ekonomistica Marina Pavković, bivša direktorica zagrebačkog velesajma i osnivačica inicijative i stranke 'Obnovimo Zagreb' i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu napisavši da je taj slučaj problematičan iz više razloga.

 Osvrt na Luguše i prodaju državnog ili gradskog zemljišta, još je nepoznato, privatnoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Slučaj je vrijedan pažnje iz više razloga.

Prvi razlog je lokacija. Da ta lokacija nije imala vojno stratešku vrijednost, ne bi tamo kroz povijest niti nastali vojno strateški objekti. Potpuno je atipično, da takva pozicija bude predana u privatne ruke. Slična, mada ne identična, situacija je bila s dubrovačkim Srđom, brdom pod kojim je Dubrovnik izložen kao na tanjuru. Golf projekt je povučen pod pritiskom javnosti.

Drugi razlog je tipologija. Bunkeri imaju specifičnu graditeljsku vrijednost koja je, osim u vojne, praktično iskoristiva u javno društvene svrhe. Uključujući turističke. S obzirom na graditeljski kontekst, kojim se Šibenik s pravom i ponosom diči, bunkeri predstavljaju dodatnu vrijednost, mada ne jednake arhitektonske razine, šibenskoj kulturnoj baštini.

Treći razlog je svrha. Ministarstvo obrane je predavalo imovinu, kojom je prethodno upravljalo, gradovima i općinama isključivo i pod uvjetom da vlasništvo ostane služiti javnoj svrsi. Primjer tomu je Studentski kampus na Palacinu. Na Lugušama to nije slučaj, jer je vlasništvo očigledno postalo privatno.

Četvrto je procedura. Nije realno, a još manje odgovorno, da gradska vlast nema informaciju što joj se na vlastitom prostoru događa. Ako ne zna, dužna je u najkraće mogućem roku inspekcijama i provjerom istražiti i rezultate predočiti javnosti.

Zaključno, prostor i kulturno povijesna baština su najvrjednije što jedan grad ima. Šibenik je do sada dokazao i pokazao da izuzetno uspješno upravlja baštinom i inovativno ju koristi za vlastiti razvoj i promociju. Za sve to dosadašnje gradske vlasti zaslužuju priznanje. Šibenski gradonačelnici i gradonačelnice su prvenstveno bili Šibenčani i Šibenke, koji vole i poštuju svoj grad, pa tek onda političari. To je osnovni razlog šibenskog vidljivog napretka. Šteta da u bunkerima i njihovoj atraktivnoj lokaciji gradska uprava nije vidjela još jednu izuzetnu priliku”, smatra arhitektica Marina Pavković .

Na taj slučaj medije su jučer upozorili zabrinuti građani. Iispada da investitor za te radove rušenja nema dozvolu kada za njih u gradskoj upravi ne znaju, a poznato je da je dozvola potrebna i kada je riječ o rušenju, a ne samo građenju objekata.

Riječ je o prostoru od oko 3 500 četvornih metara koji je nekada bio u vlasništvu Ministatrstva obrane i prodan je na dradžbi.  Investitor, tvrtka Crna vatra d.o.o.,  u Šibeniku registrirana za graditeljstvo i usluge, promet nekretnina, najam apartmana i usluge u nautičkom turizmu.

Vlasnik Crne vatre je Stefan Kroner, njemački državljanin koji trenutno boravi u Paragvaju, rekao je za ŠibenikIN njegov prijatelj i poslovni partner Denis Poljak, i sam povratnik iz Njemačke te vlasnik više građevinskih poduzeća i ugostiteljskih objekata.

- Moj partner Stefan Kroner taj je teren kupio još na ljeto. Počeo je s radovima, a vojni objekt koji je srušen sagradit će ponovno u istim gabaritima. Bunkeri se neće rušiti, već će u njima biti uređene spavaće sobe. Sve dozvole su već ishodovane, zato je i počeo s radovima. Dakle, gore neće biti ni restorana ni kafića, kako neki nagađaju, već obiteljska kuća. Za kafić ili restoran nije ni mogao dobiti dozvole, već samo za rekonstrukciju postojećeg. Mislim da će svi radovi biti gotovi do kraja ove godine”, izjavio je Denis Poljak.

FOTO: Ilustracija

Iz kategorije: Vijesti