Datum objave: 23. Siječanj 2022

END OF COOKIES / Hrvatska europarlamantarka Biljana Borozan predvodi bitku protiv internetskih „kolačića”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borozan koja predvodi koaliciju protiv oglasa koji prate sve korisnike Interneta ostvarila je prve pobjede u bitci za zabranu uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Europska Unija prihvatila je njen prijedlog pa korisnike interneta više neće prisiljeni odobriti da ih oglasi prate kako bi mogli imati pristup internetskim stranicama. Konkretno to znači da će sadržaj od sada biti dostupan i ako posjetitelj neke stranice odbije prihvatiti famozne „kolačiće“. Ispod tog simpoatičnog imena, a to su prepoznali Liljana Borozan i njeni koalicijski partneri, krije se crna rupa koja guta ljudska prava i slobode te u sonovi predstavlja običnu ucjenu.
-
Internet je postao Divlji Zapad - kaže Biljana Borozan. - Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea. Takvi oglasi i praćenje će se morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni.

-Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisu ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas. Sada smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas netko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu, kaže Borzan.

Iz kategorije: Vijesti