Datum objave: 26. Siječanj 2022

UKIDA SE SAMOIZOLACIJA ZA UČENIKE / Ministarstvo obrazovanja za učenike uvodi samotestiranje, evo kako su to zamislili

Diana Ferić
Diana Ferić

U programu televizije N1 gostovao je Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je komentirao novi plan za testiranje učenika na koronavirus. Rekao je da je trenutno postoji veliki problem sa samoizolacijama učenika, piše Telegram.hr.

 Ako se desi da imate dijete koje je četiri puta u mjesec dana bilo u samoizolaciji, onda imate dijete koje je mjesec dana bilo u kući a potpuno je zdravo. Ova mjera je ukidanje samoizolacije, a testiranje način da se to postigne. U razgovorima smo došli do toga da bi rješenje bilo da se oni testiraju, odnosno samotestiraju,” kaže Pavičin.

Istaknuo je kako je, po službenim podacima, u samoizolaciji trenutno nešto manje od 10.000 učenika, kao i da je taj popis neslužbeno veći te ide do broja od čak 30.000 učenika. Objasnio je da mjeru samoizolacije izriču razrednici koji naknadno šalju taj popis u registar. No, sve se ne stiže unijeti na vrijeme pa je stvarni broj onih u samoizolaciji veći od evidentiranih.

U Hrvatskoj je 18 učenika bilo u samoizolaciji šest puta

Rekao je i da je od početka školske godine preko 120.000 učenika barem jednom bilo u samoizolaciji, dok je 18 učenika bilo šest puta u samoizolaciji. “Ovaj model omogućuje da zdrava djeca idu u školu a bolesna i pozitivna ostaju doma. Svi negativno testirani bi išli nazad u učionice, u ponedjeljak se recimo svi testiraju a ako se u srijedu ili četvrtak pojavi još netko zaražen cijeli razred se opet testira”, ispričao je.

Dodao je kako organizacijski ima nekoliko problema od kojih je prvi nabava testova kojih treba oko tri milijuna. Kao drugi problem je naveo distribuciju testova po školama. “To je najveći problem”, rekao je. “Mi imamo 1300 škola i otprilike 2400 građevina, ima područnih škola koje moraju dobiti testove. Radilo bi se tako da se testovi dostave školama, a oni roditeljima i da se onda u bilježnicu upisuje da je učenik negativan, kao što se ranije upisivala temperatura. Ako se pojavi pozitivan rezultat, onda se javlja obiteljskim liječnicima i utvrđuje se pravim testovima”, pojasnio je.

Testiranje zapravo nije obavezno nego je dobrovoljno

Naglasio je i da je bitno napomenuti kako testiranje nije obavezno nego je dobrovoljno. “Ako roditelj odbije testirati dijete ono će ići u školu, ali ako se pojavi pozitivan učenik u razredu, tom djetetu će biti izrečena samoizolacija”, objasnio je. Potvrdio je i da je nemoguće kontrolirati testiraju li se djeca pa dodao da nema razloga zašto bi netko lažirao rezultat ili zašto se ne bi testirao. “Nema razloga, najviše štete rade sebi i učeniku jer će u suprotnom dijete u izolaciju”, rekao je.

Odgovorio je i očekuju li otpor ovoj mjeri. “Ova metoda nije invazivna, ne ide do nazofariksa nego mnogo pliće u nos. Testiranje je dobrovoljno, nema nikakvog razloga zašto netko ne bi htio testirati. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacije za učenike. Da se ponašaju kako se zdrava djeca trebaju ponašati. Moramo dati povjerenje građanima jer kako će ga inače oni dati nama”, pitao je.

Iz kategorije: Vijesti