Datum objave: 14. Veljača 2022

ULTIMATE FIGHT / Hrvatska Vlada kreće u borbu s inflacijom mjerama za ublažavanje njenih posljedica. Pojeftinjenja neće biti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska Vlada prekosutra kreće u borbu s inflacijom koju će pokušati obuzdati, a njen pogubni utjecaj ublažiti paketom mjera. Prema prvim izvješćima ključne mjere bit će uvođenje izdašnijih vaučera za siromašne građane koji su do sada mogli računati s maksimalnim iznosom do 200 kuna, smanjenje PDV na energente te odricanje od dijela zarade opskrbljivača energentima u državnom vlasništvu će se morati odreći dijela zarade. Najviše se očekuje od smanjenja PDV-a na energente barem u dijelu obuzdavanja rasta cijena, jer njihovo smanjivanje nije realno. Za sada se sna da će snižen PDV na plin s 25 na 13, a možda i 5 posto. Smanjenje PDV-a na struju je u igri, ali je pitanje hoće li do njega doći jer se na struju već primjenjuje PDV od 13 posto. Prema najavama moguće je i smanjivanje PDV-a s 13 na 5 posto na neke elementarne prehrambene proizvode.
Općenito, asko su informacije točne, riječ je o mjerama ublažavanja posljedica inflacije tako da nije realno očekivati trajniju stabilizaciju, a još manje snižavanje cijena.

 

Iz kategorije: Vijesti